Merre, Oroszország?

Posted by

Kocsis Tamás
Lemondott, a szakértők szinte egybehangzó gyors véleménye szerint inkább lemondatták Dmitrij Medvegyev kormányát. Putyin felajánlotta Medvegyevnek az orosz biztonsági tanács elnökhelyettesi posztját; helyettes lesz egy elnök alatt? Miközben Putyin parlamenti beszédben új alkotmányt hirdetett Oroszországnak.
Bejelentett egy népszavazást is, mely tárgya az elnöki hatalom átadása a parlamentnek. Az elnök – akinek mandátuma 2024-ben lejár, és a jelenlegi alkotmány alapján nem indulhat az újraválasztásért – arról is beszélt, hogy a kormányfő és más tisztviselők megválasztásának jogát a dumának, az orosz parlament alsóházának adná. Az orosz televízió, az RT ugyanakkor megjegyzi, az elnöki hivatali idő hosszát is érintheti a készülő alkotmánymódosítások egyike.
Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a TASZSZ hírügynökségnek meglepően gyorsan kiigazította Putyint, s bejelentette, hogy a módosításokkal kapcsolatban nem fognak az alkotmányban előírt népszavazást rendezni, mert nem új alaptörvényt fogadnak el, és a módosítások nem érintik az alkotmány alapvető rendelkezéseit. Ezért voltaképpen másfajta szavazásra lenne szükség – mondta. És: a szavazás megrendezésének idejét és rendjét később határozzák majd meg, és az „rendeletben lesz formalizálva” – tette hozzá. Jelena Muzilina, az orosz felsőház alkotmányos jogalkotással foglalkozó bizottságának elnökhelyettese pedig egy egyszerűsített népszavazás megrendezését valószínűsítette.
Egyszerűsítve, rendeleti úton!?
Putyin a megüresedett miniszterelnöki posztra máris Mihail Misusztyint, a Szövetségi Adószolgálat vezetőjét javasolta – közölte a Kreml sajtószolgálata. S ki hinné: az 54. évében járó, technokratának ismert Misusztyin elfogadta a tisztséget, amelyet az elnök egy munkatalálkozó keretében ajánlott fel neki.
Máris szakértők hada kérdezi: mi lesz az új szerkezetben az államtanács? Putyin szerint erősödni fog a kormányzók és a túlnyomórész belőlük és a törvényhozás vezetőiből álló államtanács befolyása. És ő lesz az elnök?A szovjet Ilf-Petrov szerzőpáros legendás szatirikus regényének hősét, Osztap Bendert ídézve, “a parádét én vezénylem.” Mármint biztos, hogy Putyin…

Hogy merre, azt – egyelőre – a legfifikásabb kremlológusok is csak találgatják