Dobzse

Posted by

Gaál Péter

“Abban az évben, amikor Kolumbusz az Újvilág földjére lépett, 1492-ben öntötték a pornóapáti templom harangját”, írja az Origo Kolumbusz portréja alá.
Hát ez tényleg szenzációs, csak a szórenden kellett volna kicsit változtatni. Hisz kit érdekel egy talján csavargó, aki ráadásul azt se tudja, hol van. De Magyarország legrégibb működő nagyharangja… az nem semmi.
Pornóapáti egyébként eredetileg simán Pornó volt, mielőtt ide nem költözött egy bencés apátság. Attól kezdve Pornóapáti.
Hja kérem, egy kormányára mindig figyelő, lojális újságíró fejébe mélyen befészkelhette magát ez a szó. Nem az “apátság”-ra gondolok.
Még miről nevezetes Pornóapáti? Hát, semmiről. Hacsak arról nem, hogy a trianoni békeszerződés utáni népszavazáson Magyarország mellett tette le a voksát, így kiérdemelve a “leghűségesebb község” címet. És a leghülyébbet is, mondhatták harminc évvel később a fiak-lányok-unokák, versenyt verve a fejüket a falba.
Mi köze a nagyharangnak – amit egyébként nem 1492-ben öntöttek, hanem 1464-ben, rá is van írva, bagatell, végtére ugyanúgy önthették volna 1492-ben is – Kolumbuszhoz? Semmi az égadta világon. Akkor miért pont ezt írták a genovai képe alá? Mit írtak volna? Hogy pont négyszázhatvanegy évvel később győzte le a Wembley Stadionban a magyar futball-válogatott az angolt? Ez se lett volna rossz. Vagy azt, hogy négyszázhatvan évvel Kolumbusz partraszállása után gördült le a futószalagról az első farmotoros Ikarus autóbusz, az 55-ös? Kit érdekel néhány Bahama-szigeteki kannibál? Van a Bahama-szigeteken más is? Van hát, off-al kezdődik és shore-val végződik. Nagy úr ám az a tudatalatti. Olyan, mint a jéghegy, csak sokkal nagyobb része van a víz, vagyis az aktív tudat alatt.
Mellőzzük a kínos témákat.
Akkor már inkább II. (Jagelló) Ulászló. Nevét máig megőrizte a nyelv: belőle származik a lacikonyha. Legalábbis így tartják, akik így tartják. Mások meg úgy, hogy régen vidéken László-naptól kezdtek a szabadban főzni, egészen nyár végéig. Mindegy. De csak mondott valamit ez a jóember azon a napon, amikor sok ezer mérfölddel nyugatabbra a jelentéktelen olasz végre partot ért? Mondott, mondott, csak valamelyik főúrnak áldását kellett kérnie valamelyik általa elkövetett vagy elkövetni készült disznóságra. Azt mondta, hogy “dobzse”. “Jól van”-t nem tudott mondani, mert ahhoz meg kellett volna tanulnia magyarul.
Ja, és a pankaszi plébános tehene ikerborjakat ellett.