Börtönviszonyok Magyarországon

Posted by

Bálint Ibolya
A rabok egyágyas szobákban élnek, főzhetnek maguknak vagy többféle ételből választhatnak a börtönkantinban, szabadidejükben biliárdozhatnak, kondizhatnak, kertészkedhetnek, az első év után hétvégente hazamehetnek…
Az engedélyezett 153 férőhelyen 258 fogvatartottat helyeztek el, a falak egyes helyiségekben vizesedtek, penészedtek, a víz- és elektromos hálózat folyamatos karbantartásra szorult, a zárkán belül nem volt elkülönített WC, elterjedtek a bogarak (tetű, poloska), korlátozott a fürdési lehetőség heti 1–2 alkalomra, a zárkában nem érhető el meleg víz, nincs megfelelő fűtés, szellőzés és természetes fény, és így tovább.
Az első jellemzőkkel rendelkező “börtönbe” vonult be most négy évre például a költségvetési csalás kísérlete miatt elítélt Mengyi Roland volt fideszes képviselő.
A második variációban sínylődött raboknak ítélt meg a fogvatartás rossz körülményei miatt kártérítést magyar törvény alapján magyar bíróság.
A nagyérdemű közönség az utóbbin teljesen kiakadt, mondván, mit képzelnek a bűnözők, tán luxushotelban kéne őket elhelyezni?
Szót sem ejt viszont azokról a bűnözőkről, akiket a fent leírt “luxushotelben” helyeznek el.
Hm

Fotó: A kecskeméti VIP börtön cellája. 24.hu