Ceglédi lokálpatrióták – Hol a vonat? – Pillantás Kazincbarcikára – Sajdik Vácé

Posted by

Szabad városok, hiteles írások

Az Újnépszabadság sorozata az ellenzéki összefogás nyomán felszabadult városok életével foglalkozik. Helyi tudósítók jelentése alapján beszámolunk a másik Magyarország eseményeiről, híreiről. A tisztességes újságírás szabályait követjük. Az itt közölt cikkek nem egyoldalúak, nem propaganda közlemények.
Kőhalmi Dezső
(Cegléd) A választási kampány idején alakult meg a Ceglédi Lokálpatrióta Klub Egyesület, az akkor még polgármesterjelölt Dr. Csáky András elnökletével.
Céljuk:
-Cegléd anyagi, szellemi fejlődésének elősegítése, ennek megfelelően Cegléd történelmi múltjának, szellemi hagyatékának feltárása,
– Cegléd művészeti-kulturális hagyományainak megismerése, megismertetése,
– Cegléd nevezetes személyiségei élettörténetének megismertetése,
– Cegléd lakosaiban az egészségtudatos életszemlélet kialakítása, egészségmegőrzés, betegségmegelőzés elősegítése,
– Nem formális felzárkóztató oktatást célzó programok szervezése az általános iskolás korosztály számára,
– Szociális tevékenység, időskorúak támogatása, hátrányos helyzetű személyek segítése,
– A természetes és épített környezet védelme, a megújítható természeti erőforrással való gazdálkodás elméleti és gyakorlati alapjainak megismertetése,
– A polgári értékek megőrzése és ápolása, a társadalom erkölcsi megújulásának elősegítése,
– Az egyesület célja, hogy fórumot teremtsen Cegléd lakosai számára minden közérdeklődésre számot tartó ügyben, egyben elősegítse a polgári és emberi jogok, valamint a társadalmi szolidaritás érvényesülését.
Dr. Csáky András elnök január 15-én a Kossuth Művelődési Központban tartott sajtótájékoztatóján mutatta be a klub vezetőségét és beszélt a céljaikról. Az elnökség tagjai: Dr. Csáky András, Csábi Andrea és dr. Virsinger György.(A képen)
Az elnök hangsúlyozta, hogy a tavaly alapított egyesület kiemelt célja, hogy fórumot teremtsen Cegléd lakosai számára minden közérdeklődésre számot tartó ügyben, egyben elősegítse a polgári és emberi jogok, valamint a társadalmi szolidaritás érvényesülését. Arra kívánnak törekedni, hogy tevékenységükkel a társadalmi problémák hatékony kezeléséhez, közösségi szükségletekhez is hozzájáruljanak. A civil szervezeten belül nagyszerű keretet tudnak teremteni arra, hogy kötetlenül tudjanak beszélni a mindennapi gondokról és tájékoztatást tudjanak adni A fórumok hallgatósága felvetheti a mindennapi élet problémáit és bárki elmondhatja a véleményét. Rendezvényeikre szívesen látnak minden érdeklődőt, nem csak a klubtagokat!

Fotó: ifj. Makó András

MÁV késés

Ingázni télen

L. Bernadett

Reggel sem volt jobb. Nem tudom mit kell ezen még mindig lázadni. Ebben az országban ha beüt a hideg tél vagy a forró nyár, vége a MÁV-nak. Én tegnap reggel 8:48-as zónázóval akartam menni. 20 percet késett Cegléden, de mire Monorra értün,k már 40 perc volt. Kb 11 -re értünk fel. Mindig van ilyen időközönként. Ezt már meglehetett volna szokni. Bosszantó de így is úgy is az utasok szívják meg.

KÖD (aki a fotót készítette)
Japánban ilyenkor a vasútigazgató harakirit csinál

Itt lakom én

Itt lakom én 
Kazincbarcika
Fotó ..Juhász András
 – ezt a különlegesen szép napot ünnepljük
Kazincbarcika

Vác városáé a Sajdik gyűjtemény

(Vác) Vác Város Önkormányzata még az előző ciklusban úgy döntött, hogy megvásárolja a Március 15. téren található, addig magántulajdonban lévő Sajdik Gyűjteményt.A vac.hu arról tájékoztat, hogy a város tavaly decemberben kifizette az utolsó vételi részletet is, ami után 2020. január 1-jével köztulajdonba került az értékes gyűjtemény.
Inotay Gergely, művelődésért és kultúráért felelős alpolgármester szerint az átadás-átvétel, illetve a leltározás folyamatban van, továbbá a közszemlére tétel mikéntjére is megszülettek a szükséges döntések. Így a kiállítás hamarosan látogatható lesz mindenki számára, addig a városvezetés az érdeklődők türelmét kéri.

Sajdik-kép-váci-témával-800
Sajdik raJz váci témával