Turul

Posted by

Vásárhelyi Mária

Pokorni Zoltán  gesztusát önmagában én is tisztességesnek és helyesnek tartom, ám korántsem elegendőnek. Hiszen a szobor előtörténetéhez tartozik nemcsak az, hogy engedély nélkül áll mind a mai napig a helyén, hanem az is, hogy Pokorni maga is foggal-körömmel harcolt a megmaradásáért (ami polgármesterként önmagában abszurd), 2010-es polgármesteri kampányának egyik hangsúlyos ígérete volt az engedély nélkül épített szobor megmaradása.
Holott számára is nyilvánvaló volt, hogy a szobor állítása a szélsőjobboldal akciója volt, és a XII. kerületi tényleges áldozatok csak arra szolgáltak, hogy legitimálják a nyilas gyilkosokat. Történelemtanárként azzal is tisztában kellett lennie, hogy mit szimbolizál a Turul madár a magyar történelemben.
S ha magától nem tudta volna ezt, közimert, hogy több várostörténész is figyelmeztette arra, hogy felül kellene vizsgálni az “áldozatok” nevét, mert háborús bűnösök is vannak közöttük. És azt is látja 10 éve, hogy a szobor azóta is a szélsőjobboldali bandák zarándok helye. Ennek ellenére, mind a mai napig, semmi nem történt a szoborral és a talapzatára írt nevekkel, jól lehet ha máshonnan nem, hát
#Zoltán Gábor Orgia c. könyvéből, majd László Rab Mozgó Világbeli cikkéből feketén-fehéren kiderül az igazság. Ezeket pedig nemcsak történelemtanárként, hanem elsősorban az érintett kerület felelős vezetőjeként, ismernie kellene Pokorni Zoltánnak.
Amint már az ÉS-ben írt cikkemben és ebben a posztomban is megírtam, magam is úgy gondolom, hogy Pokornit semmiféle felelősség nem terheli felmenői bűneiért, és én magam is együttérzek vele, hogy ártatlan leszármazottként ilyen súlyos terhet kell cipelnie ill. feldolgoznia. Ugyanakkor azonban azt is gondolom, hogy ha a múltért nem, a jelenért és a jövőért annál inkább felelős. És ez a felelőssége többek között éppen abban áll, hogy nem tűr meg az általa vezetett kerületben ilyen történelemhamisító, hazug, a szélsőséges indulatokat tápláló emlékművet, függetlenül attól, hogy szerepel-e vagy sem ezen valamelyik családtagjának neve. Az unokáink és dédunokáink Pokorni könnyeit már nem, de a Turul szobrot és a kórház falán elhelyezett hazug emléktáblát látni fogják. Ez az ő felelőss
ége.