Ordítanak az oroszlánok

Posted by

Rab László
Titokban rögzített felvétel került a birtokunkba, a párbeszédek eredetinek tűnnek, a Karmelita kolostorban készültek, a közlésnek nem látjuk akadályát. A minielnök közvetlen környezetéből kiszivárgott videofelvétel leiratában csak a lényegtelen részeket hagytuk ki.

Minielnök (felül az ágyában, mögötte a falon Nagy-Agyarország érképe): Napok óta nem alszom rendesen. Üvöltenek a rohadék oroszlánok. (Csíkos pizsamában az ablakhoz lép és lemutat a Lánchíd felé).

Rogán Tóni propiminiszter (viszi magával az éjjeliedényt, Two Rule-zakója ujjával tisztára törli a peremét) De hát azokat még a Széchenyi…

Mini Nem érdekel, ki tette oda őket. Október óta mindkettő idenéz az ablakom felé, és torkaszakadtából üvölt. Hallgattassátok el őket! Ne pofázzanak tovább.

RTP Azóta bátorodtak fel ennyire, hogy a Karácsony megpendítette, gyaloghíd lesz a Lánchídból.

Mini (fölemeli a hangját) És akkor hogy jövök ide föl? Gyalog?

RTP Kitalálhatunk valami hordszéket. Hozunk rá törvényt, ha kell, Lajos már holnap benyújtja.

Mini Hogy jön ide így föl a Vologya? És hogy járnak be hozzám az ügynökei? Már teli van velük a város. Bankárok, diplomaták, infotechnológusok…

RTP Szólni kéne nekik, hogy nyomják meg a Facebook-on, ez a Lánchíd-lezárás a Fidesz ellen van. Felségedet akarják … hogy is mondjam csak…

Mini (üvöltve, úgy, hogy közben a két lenti oroszlán rémületében elhallgat) Mit akarnak velem? Mondd ki, ne finomkodj!

RTP De most így, éjnek évadján?

Mini Mivé akarnak tenni, neked tudnod kell. Egyszerű erőtlen sutyeráknak akarnak látni, aki nem tudja a Vologya Volgái meg a török szultán miatt lezáratni a fél várost? És aki eztán szégyenszemre kénytelen lesz a nagy pocakjával gyalog följárni a Várba? Végig akarják nézni, amint caplatok fölfelé a hegyoldalban, közben lóg a belem, és úgy nézek ki, akár egy nyugdíjas parkolóőr? De a betyár úristenit a fehérvári huszároknak! Hát most már tényleg mit képzelnek ezek! A héten is ott voltak azon a miazistenen…

RTP Régebben úgy mondtuk, kormányinfó.

Mini …az az. Ahol még kérdezni is lehetett! A pofám leszakad. Hagyom, hogy megszólaljanak, eltűröm, hogy gondolkodjanak, még újságokat is hagytam nekik, amelyekbe összevissza írogathatnak, és akkor ez a hála? El akarják zárni előlem a Lánchidat? Direkt üvöltetni kezdik a kőoroszlánokat?

Szólj a pacalszagúnak!

RTP (tovább törölgeti az éjjeliedény szélét, hogy fényes legyen) Szóltam Habonyéknak, erősítsenek rá a Kesma-lapokban arra, hogy Karácsony üvölteti a két Leót.

Mini Ez nagyon jó. Ez már nekem is eszembe jutott.

Rogán Lölö is jelezte, ha kérjük, szívesen épít egy stadiont vagy hőerőművet ide a hegy tövébe, és akkor el lehetne takarítani a dögöket. Mert a VIP-páholynak kellene a hely. Ez lenne a legjobb módja az eltüntetésnek…

Mini Tudtam, hogy rád mindig lehet számítani. (Int, hogy vigye oda neki az éjjeliedényt, a felvételen csörgedezés hallatszik.) De más is kell a haditervbe. Szólj annak a pacalszagúnak, hogy is hívják, az a kopasz, aki birkaszemet szokott enni…

RTP …mit mondjak neki? (az éjjeliedény tartalmát kilöttyinti az ablakon, mire a kőoroszlánok szabályosan hörögni kezdenek).

Tarlóst nem lehet rávenni ilyen szemétségre

Mini Mindent nekem kell kitalálni, mi? (Fölemeli a hangját.) Erre tartalak benneteket, kitömöm a zsebeteket euróval, földet tolok a seggetek alá, tűröm, hogy a gyűrött kék gatyám miatt leparasztozzanak, intézem, hogy a lengyelekkel leléphessünk a néppártból, kénytelen vagyok eltűrni, hogy Strachét és Salvinit kilőjék mellőlem, ott volt aztán a szerencsétlen Borkai a lyukas zoknijában. És mi történik, amikor beüt a krach? Lázár is rögtön elkezd éledezni, a szar kis sajtócsimbókok is azt hiszik, hirtelen le lehet írni, hogy megöregedtem (újra kéri az éjjelit, morog, túl sok vízhajtót szedett be este). Meg hogy a Fidesz tele van trottyokkal, 22-ben ez lesz a vesztünk…

RTP Szerintem ez túlzás. Bedobtuk a kis keresztény csajt is álomtitkárnak, most kezdi járni az országot. Pár hónap, és újra imádni fognak bennünket. Fotózkodtál a fogatlan rockerekkel is… Mit mondjak a pacalosnak? Mit csináljon?

Mini Menjen Csepelre, vigye magával Tarlós Pistát, avassanak föl egy Wass Albert-szobrot. Közvetlenül a Radnótié mellett. Hadd nyamnyogjon rajta a liberálnépség. Amíg kiőrjöngik magukat, suttyomban kidolgozzuk, hogy életveszélyre vagy mittudomén mire hivatkozva hogy lehet eltüntetni a két szemét dögöt a híd tövéből.

RTP Ezzel lesz egy kis baj, jelzem.

Mini Baj? Mi baj lehet azzal, amit én találtam ki?

RTP Tarlóssal lesz a gond. Hiába nevezted ki főtanácsadónak, hiába lett a zsebe kitömve. Azt mondta az októberi betli után…

Mini Mihicsoda? Betli? Hát már te is?

RTP Néven kell nevezni. Nem mondhatom ugyanazt, mint amit a firkászokkal leírattunk.

Mini Jó, jó, de mondd inkább úgy, hogy októberi sajnálatos események. Azt is értem. Node mi van a Tarlóssal?

RTP Hát csak az, hogy miután megbukott, azt mondta, hogy most már rendes ember lesz, nem vesz részt baromságokban, nem csinál magából bohócot, nem fog többé megafonba kiabálni.

Mini Nem is kér tőle ilyet senki. Menjen Csepelre, avasson fel egy szobrot, és húzzon haza a búbánatos büdös valagba pénzt számolgatni. Mindössze ennyit kérünk tőle.

RTP Nem fogja megtenni. Megmondta, hogy újra rendes ember lesz. Nem fog odaállni egy ilyen ügy mögé. Megpróbálhatom, de ide a rozsdás bökőt, hogy nem lehet rávenni. Azt fogja mondani, hogy aki ilyet megcsinál, az az ő szemében utolsó szar ember. Hallom előre, hogy fel fog háborodni: engem rá nem vesztek ilyen szemét dologra, felejtsétek el ezt a Csepelt, részemről a fáklyás menet. El fog bennünket hajtani.

Mini Én azért a helyedben csak próbálkoznék vele. A saját érdekében. (A kőoroszlánok újra felüvöltenek. A Nemzet Illiberátora kilép a jéghideg mellvédre, Rogán benn szipog, csak Orbán Viktor hangja hallatszik, amint monologizál és kezével mutogat a híd felé). Ne higgyétek, Karigeri, hogy ezt megúszhatjátok. Nem hagytok aludni? Úgy megbüntetlek benneteket, hogy azt megemlegetitek. (itt a felvétel megszakadt).

Megjelent a Városi Kurírban