Keleti Ágnes 99

Posted by

Pablo Gorondi
Bár csütörtökön lett 99 éves, egy 9 esztendős is nehezen lenne képes felülmúlni Keleti Ágnes hihetetlen energiáját és lelkesedését. Keleti a legidősebb élő olimpiai bajnok és túlélte a holokausztot is. Tíz olimpiai érmet (köztük 5 aranyat) nyert 1952-ben Helsinkiben és 1956-ban Melbourne-ben.
Születésnapjának előestéjén beszélgettünk elegáns lakásában, Budapest belvárosában. Keleti vonakodott mesélni sikereiről, hosszú életének kalandjairól és az átélt tragédiákról. Családját megtizedelték a holokauszt idején. Ő túlélte, köszönhetően hamis papírjainak és annak, hogy cselédlányként dolgozott. Édesanyja és nővére életben maradt. Édesapja és nagybátyjai  – hasonlóan az 500 ezer magyar zsidőhoz, akik haláltáborokban, kényszermunka századokban, vagy a Dunába lőve végezték – Auschwitzban vesztek el.
– Ne beszéljünk már a múltról – mondja. – Beszéljünk a jövőről. A múlt az múlt, de mindig van jövő.
Az olimpián elért sikereit sem emlegeti (zsidó sportolók közül két amerikai úszó, Mark Spitz és Dara Torres szerzett több aranyérmet) sokkal inkább azokról az élményekről beszél, amit a sport kínált.
Megmutat néhányat kilenc érme közül. A tizediket elvitte egyszer egy újságíró és soha nem adta vissza.
– Imádtam a tornát – mondja, – mert szabadon utazhattam.
Az olimpiai dobogón állni se volt különödebb élmény számára.
– Nem szerettem mutogatni magam. Tornászni volt jó.
Helsinkiben talajon nyert aranyérmet és ezüsöt a csapatversenyben és még két bronzot.  Melbourne-ben – gerendán, talajon és felemás korláton győzött és még csapatversenyben is. Ezenkívül két ezüstöt. Lehet, hogy még többet is nyerhett volna, de egy sérülés megakadályozta, hogy az 1948-as londoni olimpián versenyezzen.
A tévében nem érdekli a sport. Még az olimpia sem. Egyedül a hegymászás.
Ő maga már nem mászik hegyet. Boldog, hogy Budapesten sétálhat, ahova néhány éve tért vissza azután, hogy évtizedeken át Izraelben élt.
Ja, és az utazni is jó. Tavaly volt Barcelonában.

(BUDAPEST, Hungary (AP))