Mi vagyunk a perzsák

Posted by

Parászka Boróka
Egy Nagy-Románia térképpel kívánt boldog, centenáriumi újévet Ilie Bădescu. Ha ő egy akármilyen jöttment facebook betyár, egy kocsmakommentátor lenne, nem is csodálkoznék rajta. De ő nagyon is ismert és bizonyos körökben elismert román szociológus.
A Román Akadémia Szociológia Intézetének igazgatója, a Román Akadémia levelező tagja.
Az ő nyilatkozatait is simán a Maróth Miklós szájába lehetne adni: ő is a multikulti, a digitális nemzedék ellen, a nemzetállam mellett emel szót – esetében természetesen a kívánt és támogatott nemzetállam – quod erat demonstrandum – Nagy-Románia. Egyébként teljesen NER kompatibilis figura.
Az újévi kívánságként posztolt Nagy-Románia térkép itt nézhető meg https://www.facebook.com/…/a.176242589189…/176242602522516/…. “A centenárium fényei és árnyai” című interjúja románul itt olvasható el https://culturaromana.ro/ilie-badescu-luminile-si-umbrele-…Róla ismert, hogy kifejezetten jó viszonyt ápol Aleksandr Duginnal, ő írta többek között az előszót Dugin A geopolitika alapjai című könyv román kiadásához.
Bădescu működése ellen évek óta tiltakozik több romániai értelmiségi. Legutóbb akkor volt közös fellépés, amikor az Akadémia levelező tagjává választották. A munkássága, politikai és ideológiai kötődései ellen írt nyílt levelet itt lehet elolvasni, többek között romániai magyar szociológusok is aláírták (Csata Zsombor, Geambasu Réka, Király István, Pásztor Gyöngyi, Péter László, Veres Valér, Vincze Enikő).A teljes levél itt olvasható http://www.romaniacurata.ro/scrisoare-deschisa-ilie-badesc…/A tiltakozás ellenére Bădescu aktív és a centenáriumi évről máris több nyilatkozata olvasható – egyik sem megnyugtat. Azon gondolkodom, hogy az akadémiai szféra szétverése a (putyini) autokráciákban milyen mértékben történik a “beépített” vagy “ügynök” akadémikusok által ?
Hogy ezek a provokatív “akadémikus nyilatkozatok” – mint a Maróthé vagy a Bădescué mennyire követik tervszerűen egymást. És mit tehet ez ellen a szakmailag hiteles, ám politikai nyomás alatt dolgozó kutatói közösség? (Megjegyzem: a MTA melletti erdélyi szolidaritási akcióban ugyanazok a kutatók vettek részt, akik Bădescu ellen felszólaltak).
És amíg ez a harc így megy a tudományos életben, addig a néhány szinttel lejjebb a propaganda úgy működik, mint ez a román facebook oldalakon keringő kép. Felirat románul: “A románok megmutatják Trumpnak merre van Irán.”