Az orbánizmus kisértete

Posted by

Klug Csaba

Kisértet járja be a Földet, az orbánizmus kisértete, mely terjeszti a haveri kapitalizmust.

Paul Krugman, Nobel-díjas közgazdász attól tart, hogy az Egyesült Államok egy éven belül nagyjából olyan lesz, mint Magyarország, ha Trump megnyeri a következő választást. És ezt a világ kiemelkedő közgazdász tudósa mondja. Azzal nyugtatja magát, hogy Trump ellenzéke egységes és bátor.
“Megjegyezte viszont, hogy Magyarország még nem teljesen tekintélyelvű, de a kormányfő már szakított minden fontos demokratikus értékkel.” Feltehetően Viktorkának kellemetlen, hogy épp most “a bölcsek jelentése” előtt a tekintélyes és hatalmas példányszámú német gazdasági lap Düsseldorfban ilyen határozottan foglal állást az ő viszonyáról a demokráciához (magyarul, hogy csak holtan szereti).
Az Orbán-vírus azért terjed, mert ugyan melyik nagyhatalmú első ember és ugyan melyik országban nem vágyik tartós, három évtizedes uralkodásra? Ugyan melyik nem rázná le szívesen azokat a láncokat, melyek mérséklik, vagy egyenesen korlátozzák, még tovább menve megakadályozzák az ő egyeduralmát? Elég csak Katzynski mozgását és törekvéseit figyelni: hát persze, hogy nekiment ő is a bíráknak, mert másként nem lehet haveri kapitalizmust művelni. Trump is jó tanítványnak bizonyult, csak épp ő nem képes megosztani az ellenzékét, mert mind a demokrata párt soraiban van. (Orbán napjainkban attól retteg és már előre úgy alakítja a törvényhozást, hogy még véletlenül se jöjjön létre vele szemben nemhogy egyetlen pártba tömörült ellenzék, hanem még a külön pártok választási szövetsége sem.)
Szegény hazánk eljutott oda, hogy innen olyan áramlatok indulnak el, amelyek a haveri kapitalizmust tartják kívánatosnak. Hogy ne tünjön fel, hát a szokásos szómágia elnevezi ezt az illiberális demokrácia építésének. Ez persze önellentmondás, mert a szabadság eszméjétől megfosztott demokrácia nem demokrácia, benne a “jognak asztalánál” nem mindenki foglalhat helyet, mert az független bírák nélkül nem létezik. Van helyette : Quod licet Iovi, non licet bovi! A kisökörnek kuss! A kondértól meg mielőbb ellökik, ott a haveroknak juthat csak hely.
Valaha, jó 80 éve Európa és a világ Hitlertől félt. No most mi magyarok is kihúzhatjuk magunkat, mert vagyunk valakik. A mi miniszterelnökünk mintát ad a Világnak. Reszkessenek! Imádkozzák újra a “magyarok nyilaitól ments meg uram minket!”

Kép: Marabu rajza