Micsoda idők

Posted by

Kaltenbach Jenő
A brit konzervatív napilap, a The Times a fasisztoid, demokràcia lebontó, illiberàlis rendszerekről szóló cikkét Orbànnal illusztràlja. Micsoda “karrier”!
Ezeknek a rendszereknek az okait illetően szó van jóléti vàlsàgról, megtorpanàsról, a közösségi médiàról, meg a migràcióról, csak a fő okról nincs, és az a növekvő szakadék gazdag és szegény között.
Az utóbbi 50 év az un. neoliberalizmus és a globalizàció jegyében telt el, amely minden ellenkező híresztelés, vàrakozàs ellenére egyàltalan nem tette jobbà a vilàgot. Ellenkezőleg. Az útból eltàvolított àllami, közösségi kontroll, meg a javak és a pénz korlàtlan globàlis àramlàsa végső soron azt eredményezte, hogy a javak elosztàsa sohasem làtott gazdagsàgott eredményezett a keveseknek, és kilàtàstalan nyomort sokaknak.
Ez még akkor is így van, ha a vilàg àtlagàban persze sok tekintetben javuló paraméterekről lehet beszélni, de a javulàs mértéke szintén brutàlisan asszimetrikus.
Ràadàsul a gazdagok mesés vagyona jelentős részének növekedése nem teljesítmény arànyos, sőt esetenként semmilyen emberi teljesítménnyel nem magyaràzható. Hogy egy szemléletes példàt hozzak, elég ha leírok egy ismert nevet: Mészàros Lőrinc.
Mindez egyre inkàbb az igazsàgtalansàg növekvő érzetét kelti, amely egyre nagyobb feszültséggel jàr, és amely az egyes társadalmak összetartozàs tudatàt is alààssa.
Màr nem is hiànyzik màs, mint hogy megjelenjenek azok a gàtlàstalan cinius kalandorok, akik ezekre az elégedetlenségekre építik a politikàjukat, és megnevezzék a felelősöket, mint könnyű prédàt.
Miket beszélek! Ezek a kalandorok màr itt is vannak. Az Orbànok, Putyinok, Erdogànok, Trumpok, Johnsonok máris terjesztik hazug eszméiket és mérgezik a kiszolgàltatottak, elméjét, akik szorult helyzetükben könnyen vàlnak előbb àldozattà, majd bűnrészessé.
Az egész olyan ismerős. Csak tudnàm honnan.