Árvák-e “Böjte Csaba árvái”?

Posted by

Parászka Boróka

Hatásos óévbúcsúztató volt Böjte Csaba Puskás Akadémia évzáróján elmondott beszéde. Akik a Puskás Akadémia (és az akadémián keresztül a kormány) drukkerei, azok számára felemelő gesztus volt. A társadalmi gondoskodás, a lelki támogatás és a versenysport egymásra találása. Az ép lélek, ép test, ép nemzet megmutatkozása. 

Akik elutasítják a kormányt, és elítélik Böjte Csaba politikai elköteleződését – azokra is hatott, ők felháborodnak. Utóbbiak számára a sportakadémiai hálózat nem más, mint értelmetlen pénzkidobás, a határon túlra méltánytalanul, érdemtelenül juttatott, elfecsérelt támogatás, amelyet ráadásul egyházi segédlettel, a katolikus egyház tekintélyével igyekeznek igazolni, elfogadhatóvá tenni. A még kritikusabbak azt mondják: a sportakadémiáknak a legkevesebb köze a sporthoz van, amit látunk, az egy nemzetközi rendszerben megvalósuló pénzmosoda. Ehhez adja az arcát a ferencrendi szerzetes.

Azon gondolkodtam, mennyit érzékel ebből a két, egymásnak ellentmondó álláspontból Böjte Csaba? Nem érzékeli? – kétlem, hogy így lenne. Ha mégis így van, akkor az azt jelenti, hogy az egyház jeles képviselője nem ismeri a társadalmat, amelyben él. Nem néz szembe a legsúlyosabb gondjaival, a lelki gondjaival sem, így nem is törődik azokkal. Alapvető spirituális, egyházi feladatait hanyagolja. Ha érzékeli, miért nem próbálja meggyőzni a kételkedőket, a gyanakvókat, megbékíteni az ellenségeseket?

Amikor Böjte Csaba missziója a kilencvenes évek elején elindult, akkor a romániai állami gyermekgondozási rendszer épp az összeomlás után volt. A nyolcvanas évek végére, a kilencvenes évek elejére a romániai árvaházak a horror szinonimájává váltak Európa szerte. Éhezés, bántalmazás, szexuális abúzus, AIDS járvány – ez zajlott az árvaházak falai mögött róla, a teljes társadalom tudtával. Több, mint százezer gyermek élt ilyen körülmények között. 1997-ben született törvény az árvaházak felszámolásáról, átszervezéséről, és a családi gondozás biztosításáról. A kilencvenes évek közepén, akkor, amikor a dévai Szent Ferenc Alapítvány is létrejött (1993-ban) gombamód szaporodtak a gyermekgondozást, gyermekvédelmi feladatokat ellátó civil szervezetek nagyon helyesen. Akkor szó szerint létkérdés volt, hogy hány gyereket sikerül minél hamarabb kimenekíteni a pokolból – minden aktív szereplőre, alapítványra, egyesületre szükség volt..

A romániai ellátás lassan, de átalakult. Jelenleg ötezer gyerek él intézményes keretek között, több-kevesebb sikerrel működik a nevelőszülős ellátás, a családi házak rendszere. Ezért megtévesztő, amikor Böjte Csaba “árváiról” beszélnek. Böjte Csabának nincsenek “árvái” és nincsenek “árvaházai”, mert ma már Romániában – hasonlóan az Unió többi országához, nincsenek “árvaházak”. A dévai Szent Ferenc Alapítvány ma családi támogatást, időszakos ellátást biztosít – nem “árvaházakat” működtet. Napköziotthonokról, foglalkoztató központokról, tanulóházakról és bentlakásos iskolákról van szó. Érdemes elgondolkodni azon, hogy ez a gyermekvédelmi misszió hogyan illeszkedik a romániai gyermekvédelmi rendszerbe (mennyi az átfedés, és hány valóban nélkülözhetetlen intézményt tart fent az Alapítvány), és ha abba illeszkedik, akkor miért magyar állami támogatással működik? (Erre az egyik válasz az, hogy olyan szórványterületen vállalnak feladatot, ahol a román állam, különösen a magyar gyerekek számára nem nyújt, vagy nem nyújt elegendő támogatást).

Ennek a 25 éves múltnak a tükrében kérdés, mi köze a dévai Szent Ferenc Alapítványnak a Puskás Akadémiához? A gyermekmentésnek, gyermekmissziónak az elitsporthoz? A marginalizált, hátrányos helyzetben élő, különböző sérültséggel élő gyerekeknek ahhoz, hogy “legyen minél több gól”? Lehet, hogy van valami mély összefüggés. Túl azon, hogy Böjte Csaba kormánybarát nyilatkozatai pénzt hoznak a tanulósarkoknak meg a délutáni foglalkoztatóknak. Ezt kellene akkor megbeszélni.

A romániai állami gondozási rendszer átalakításáról több információt románul tudóknak itt:
https://revista22.ro/…/copiii-din-orfelinate-un-sistem-care…
vagy itt:
https://www.vice.com/…/copiii-institutionalizati-din-romani…
A Szent Ferenc Alapítvány tevékenységéről itt:
http://szentferencalapitvany.org/kik-vagyunk/