Tamás Gáspár Miklós nyugdíja

Posted by

Bencsik Gábor
Interjút közölt a Spiegel Tamás Gáspár Miklóssal, aki a lap szerint “ma legenda státuszban van Magyarországon” (der in Ungarn Legendenstatus genießt), ami felettébb szép teljesítmény.
Olvasom továbbá, a Mandiner tolmácsolásában, hogy „TGM a 2011-es elbocsátása óta éveken át szegényes körülmények között élt, ami méltatlan helyzet, de Magyarországon senkit nem zavart, és ami sokat elmond az ország politikai kultúrájáról. A filozófus múlt év óta kapja meg törvény szerinti nyugdíját, ami szerény egzisztenciát biztosít neki.” (Tamás hat nach seiner Entlassung 2011 jahrelang in überaus ärmlichen Verhältnissen gelebt. Ein unwürdiger Zustand, an dem sich in Ungarn niemand störte und der viel über die politische Kultur des Landes aussagt. Seit vergangenem Jahr bekommt er seine gesetzliche Rente, sie ermöglicht ihm eine bescheidene Existenz.)
Mármost úgy tudom, hogy TGM-et nem elbocsátották az MTA Filozófiai Intézetének kutatói állásából, hanem, minthogy betöltötte a 62. évét, nyugdíjazták, ami ugye nem ugyanaz. (Tudja valaki, az Intézetben TGM miből írta a PhD disszertációját? Ez ugye feltétele a tudományos státusz betöltésének.) A nyugdíj dolgot pedig végképp nem értem. 2011-ben TGM már teljes öregségi nyugdíjra volt jogosult, intézeti, képviselői fizetése és egyéb adózott jövedelmei után. Csak tavaly óta kapja? Addig nem kérte? Ha így van, vajon szólt-e a Spiegelnek, hogy saját elhatározásából élt évekig szegényes körülmények között? Vagy a Spiegel egyszerűen hazudik? Vagy hogy van ez?

Kép a Spiegel online-ból.