A Speigel beszélgetése TGM-el

Posted by

A Spiegel portrécikke beszámol arról: meglátogatták a 71 éves Tamás Gáspár Miklóst budapesti belvárosi kis lakásában, ahol dolgozószobájában telepakolt könyvszekrények és könyvrakások tucatjai veszik körbe a szivarozó filozófust. TGM arról beszél, hogy Orbán meghívta őt egy kávéra, de nem ment el.
„Átgondoltam, hogy a meghívást elfogadjam-e vagy sem. Végül azt gondoltam: ő tudja, mit gondolok róla. És akkor egyszerűen Magyarország egyeduralkodójával csevegjek? Nem.”
A német lap TGM-et úgy mutatja be, mint a magyar nyilvánosság egyik kitűnő személyiségét, filozófust, egykori antikommunista rendszerkritikust és liberális-konzervatív politikust, aki ma radikális baloldali és marxista nézeteket vall, és aki ma legenda státuszban van Magyarországon, és még mindig tüntetéseken vesz részt.
TGM a lap portréja szerint vehemensen ír Orbán „etnonacionalista, reakciós, szélsőjobboldali egyszemélyes államáról”.
Ugyanakkor kritikusan ír az ellenzék hiányosságairól vagy a független médiáról is, méghozzá öv alatti ütések nélkül, ami miatt tisztelik őt a „gyűlölettel teli” magyar nyilvánosságban.
A Spiegel beszámol TGM erdélyi gyökereiről, romániai ellenzéki tevékenységéről, majd Budapestre való költözéséről, ahol folytatta rendszerkritikus működését. A lap arról is ír, hogy TGM már 2000-ben, az egyik első értelmiségiként írt a „postfasizmusról”, mely során a modern, demokratikus társadalmak szakítanak a felvilágosodás univerzalista elveivel; és a Spiegel szerint ez történik Magyarországon 2010 óta.
A Spiegel szerint TGM egyre sötétebb képet alkot Magyarországról és Európáról:„A társadalmaink manapság valahogy a gyökértelenség, a barbarizmus és a hanyatlás között állnak”; mondja a filozófus, aki szerint a putyini, erdogani vagy orbáni jellegű rendszerek még évekig vagy évtizedekig működni fognak.
A lap arról is ír: TGM a 2011-es elbocsátása óta szegényes körülmények között él, ami méltatlan helyzet, de Magyarországon senkit nem zavart, és ami sokat elmond az ország politikai kultúrájáról. A filozófus múlt év óta kapja meg törvény szerinti nyugdíját, ami szerény egzisztenciát biztosít neki. A Spiegel felteszi a kérdést: vajon gondolt-e arra, hogy személyesen kérjen Orbántól segítséget? “Természetesen nem” – válaszol TGM, úgy folytatva: „Biztos vagyok abban, hogy teljesítette volna a kérésemet, de ha kértem volna tőle valamit, hogyan néznék tükörbe?”

A Mandiner fordítása és összefoglalója