Egy fénykép elemzése

Posted by

Konok Péter
Megnéztem Orbán Viktor karácsonyi családi fényképét. Mondjuk, nem tudom, miért, de megnéztem.
Odapakolt mindent. Mint azokon a híres, megrázó fényképeken, ahol szegény kínaiak mutatják meg, mijük van (és mennyit is érnek): egy moped, egy tévé, kazettás magnó, pár szék. Ilyesmi. Egy szűkös élet hordalékai.
Orbán Viktornak vannak unokái. Erről nem írnék semmit, az unokák nem tehetnek semmiről, és – ezt őszintén remélem – mire felcseperedve az Orbán-klán tettestársai lehetnének, az Orbán-klán már csak rémes emlék lesz, intő példa. Ezek a gyerekek meg majd megváltoztatják a családnevüket – nem irigylem őket.
Orbán Viktornak van amerikai stílű zoknija a műtüzes kandallóra akasztva. Orbán Viktornak valami döglött plüssállat fekszik a lábainál, talán Semjéntől kapta ajándékba. Orbán Viktornak van kissé unortodox adventi koszorúja, naná, bár a gyertyákat nem gyújtotta meg. Talán szabadnapos volt a cseléd. Azért külön pöpec hokedlit kapott az a koszorú, mint a megboldogult Kerényi Imre megbolondult nedvesálmaiban az Alaptörvény. Orbán Viktornak van kutyája, természetesen magyar vizsla, akkora vadiúj bőrnyakörvvel, ami egy jegesmedvére is túlzás lenne. Érdekes, hogy ahányszor Orbán Viktort kutyával fényképezik, a kutya sosem ugyanaz. A képek alapján Orbán Viktor úgy váltogatja a kutyáit, mint más a politikai meggyőződését – persze, ez azt mutatja, hogy Orbán Viktornak nincs kutyája, ami tiszta szerencse, mert Orbán Viktor egy végtelenül gonosz, aljas ember, és az olyanoknak nem való kutya.
És végül ott áll Orbán Viktor előtt legfőbb büszkesége: egy kék pénztároló páncélkazetta. Vagy egy arra felettébb hasonlító tárgy. Régen ilyenből kapták a dolgozók a fizetésüket. Orbán Viktornak talán nosztalgiája van, bár sosem volt dolgozó, viszont igenis tudja, mi az, hogy fizetés.
Persze, ez a páncélkazetta – vagy ahhoz felettébb hasonlító tárgy – csak afféle szimbólum. Egy egész ország belefér. Belefér a szűkölködő nyugdíjasok pénze, az utcán megfagyó hajléktalanoké, az elmenekülő fiataloké, a hideg iskolatermeken hülyeségeket biflázó nebulóké, az éhbérért dolgozóké, a kórházak penészes folyosóin kínlódóké – beleférnek az irdatlan adók, a lopások, a mészároslőrincek, a svájci magániskolák, a nagy lábak, a Balaton, a horvátországi kikötő, a stadionpaloták tövében roskadozó kunyhók, a kivégzett tudomány, a pártszolgálatra rendelt kultúra, belefér egy egész meghamisított múlt, egy lerabolt és megalázott jelen, és egy lemészárolt jövő.
Erre büszke hát Orbán Viktor, ez az ő létének hordaléka, ezzel kíván kellemes karácsonyt.
Persze, lehet, hogy nem is páncélkazetta az. Csak úgy néz ki. De ez igazából tökmindegy. A mögötte vigyorgó tolvaj diktátor a lényeg. Ő a kép lényege, a mondanivalója, semmi és senki más.