Magyar ember az űrben

Posted by

Magyar Bálint
Embert akartok küldeni az űrbe? Előbb küldjétek iskolába a tehetséges szegény gyerekeket Borsodban, Szabolcsban és Hajdúban, aztán várjatok húsz évig, míg lediplomáznak, és majd csak akkor nézzetek fel az égre vágyakozva.
Új Közép-Európai Birodalmat akartok építeni? Előbb építsetek iskolákat, gimnáziumokat és egyetemeket Magyarországon, alapítsatok állami ösztöndíjat a tehetséges szegény gyerekeknek, aztán várjatok húsz évig, míg munkába állnak, és majd csak akkor nézzetek szét Közép-Európában vágyakozva. Azzal hülyítitek a népet, hogy nemsokára Nyugatról kuncsorognak hozzánk a munkavállalók? Előbb talán építsetek tömegével nyelviskolákat, és tömjétek ki őket közpénzzel, hogy mire a nyugati munkavállalók megérkeznek, a magyar nép meg tudja kérdezni tőlük angolul, németül vagy franciául, hogy konkrétan mit óhajtanak.
Ha 2010-ben elindítottatok volna egy forradalmian új, XXI. századi, világszínvonalú oktatási reformot, akkor már kisiskolások volnának az új high-tech rendszer gyermekei. De ti ehelyett fülkeforradalmat csináltatok, hagytátok szétrohadni az iskolákat, megfojtottátok a tudományt, elüldöztétek az ország elitegyetemét, és azóta is csak nyavalyogtok, panaszkodtok, kifogásokat kerestek, bűnbakokat és délibábokat kergettek, belső és külső ellenségekre hivatkoztok, és azt lesitek, hogy reggel vajon milyen lábbal kelt fel a Gazda, hogy a kedvében tudjatok járni.
Toporzékolva hisztiztek tiszteletért a nagyvilágban? Előbb nézzetek tükörbe. S ha netán egy elégedett arc nézne vissza rátok, akkor köpjétek le.

Kép: Halász Géza grafikája