Emitte Agnum

Posted by

Kereszty Rókus
Elküldöm Nektek egyik nagy kincsemet: Sigmond Lóránt atya ádventi  elmélkedéseit. Az általam küldött szöveg irója, Sigmond Lóránt,  1O évig vezette a ciszterci Rendet 195O és 61 között, amikor lefogták, de addig nevelt bennünket és az otthonmaradt fiatalokat is, hogy túléljük a rendszert. 

Sigmon Lóránd

Emitte Agnum, dominatorem terrae… (“Küldd el a Bárányt, a föld uralkodóját”).
Küldd el a farkasok közé, hogy megtépázzuk, hogy felfaljuk Ôt. Hogy szidjuk, mert túl szelíd, mindenkinek meg akar bocsátani, hogy megvessük Ôt, mert kicsiny, jelentéktelen, rajongó; csak tanít, szenved, de nem tesz semmit, nem nyúl bele a világ folyásába. Küldd el a Bárányt, hogy agyarainkat vicsorítsuk rá, mert mindenbe beleszól, hogy megkötözhessük, kiforgatván szavait, elferdítvén tanításait, kilúgozva, felhigítva, hogy ne maradjon benne semmi isteni, csak a mi lapos, reménytelen emberségünk; küldd el Ôt, hogy ellentmondjunk neki, szembeszálljunk vele, és üssük, üssük, míg csak utolsót nem sóhajt.

Ezért hívjuk: “küldd el a Bárányt”? Nem Bárány kellene nekünk, hanem olyan, aki vasvesszôvel ver minket, és összetör, mint a cserepet. Ó, küldd el mégis a Bárányt. Ha összetörsz, igazad van, Uram, megérdemeltem, de attól már nem leszek jobb. Emlékezzél meg irgalmadról is, az gyógyíthat meg engem. A veréstôl nem leszünk jobbak, csak ha irgalmasságodat is megmutatod rajtunk, ha látjuk, hogy Neked jobban fáj a mi bûnünk, a mi sorsunk, a mi verésünk.

Küldd el a Bárányt, hogy megtanuljunk szeretni, hogy jóvátegyük, amit elrontottunk, hogy mi is tudjunk örömet szerezni Atyánknak, és hogy örülni tudjunk annak, hogy megszülettünk. Küldd el a Bárányt, a barátság zálogát, a mindent Rendbehozót, a Helyreállítót, a Kibékítôt, az új és örök Királyt, a Pásztort, aki hazavisz, a Testvért, aki egy velünk, akit ha megcsókolunk, az Istent csókoljuk meg és saját szebb magunkat.

Kereszty Rókus atya a magyar szerzetesek által alapított Our Lady of Dallas ciczterci monostor szerzetese, a Dallasi egyetem professzora