Áttörünk a narancssárga falon

Posted by

Sz. J.
– Amikor legutóbb, idén februárban beszélgettünk itt , Szombathelyen, azt mondta, nagyon úgy érzi, hogy Nemény András lesz a polgármester a választások után. Ez bejött, de hogyan értékeli a szombathelyi választási eredményeket és a helyi momentumosok teljesítményét?
– Nem volt nehéz megjósolni Nemény András győzelmét, annyira neki állt a zászló Szombathelyen. Egyik szemem sírt, másik nevetett. Sírt, mert a momentumosoknak nem sikerült idén bejutni a közgyűlésbe, és nevetett, mert egy hozzám emberileg is közel álló politikus lett Szombathely polgármestere.
–  Tavaly ősszel készítettünk egy közös interjút a szombathelyi momentumos vezetőkkel, majd a választások után ezt megismételtük . Ott is szóba került, hogy az európai parlamenti választásokon az ellenzéki pártok közül Szombathelyen a második helyen végzett a Momentum, tíz százalék feletti eredménnyel. Ennek fényében azért csak bent kellene lennie egy-két momentumosnak a városi közgyűlésben.
– A támogatottságunk is ezt indokolná, de a szombathelyi momentumos fiúk és lányok olyan emberek, akiknek fontosabb volt az ellenzék győzelme, mint a saját helyeik bebiztosítása. Amikor leültek tárgyalni az ellenzéki szereplőkkel, akkor nem erősködtek a befutó körzetekért. Alárendelték magukat a közös célért, csapatban gondolkodtak.

Fekete-Győr András
Fekete Győr András:  Nem sietünk sehová

Mi hosszú távra tervezünk, nem sietünk sehová. Abban sietünk csak, hogy rendszerváltás lehessen Magyarországon 2022-ben. Igaz, hogy most Szombathelyen nincs képviselője a Momentumnak, de Budapesten van három polgármestere s számtalan képviselője, az egyik legerősebb párt vagyunk a fővárosban. A legtöbb megyei jogú városban és sok nagyobb városban is képviseltetjük magunkat, valamint az összes megyei közgyűlésben.
– Mi a véleménye arról, hogy a Momentum szombathelyi elnöke egy LMP-s országgyűlési képviselő érdekeltségébe tartozó lapnál dolgozik, mint újságíró?
– Hogy az egy inkább LMP-s vagy inkább ellenzéki újság-e, azt nem tudom megmondani, én örülök neki, ha egy társam a tájékoztató szektorban dolgozik, és tapasztalatokat szerez az újságírásban. Ha nem propagandáról van szó, akkor azt gondolom, jó helyen van.
– Az ellenzéknek szép eredményeket hozó önkormányzati választás után mi a Momentum következő feladata?
– 2020 egy választás nélküli év lesz, az építkezés éve. Minden eddiginél több időnk lesz a helyi közösségeink tovább építésére. Az eddigi közösségépítő munkánknak meglett az eredménye: az EP-választáson minden megyében öt százalék felett teljesített a Momentum, az önkormányzati választásokon pedig a megyei listákon átlagban tíz százalékot kaptunk.
Nagyon gyorsan növekszik a Momentum vidéken, a nagyvárosokon kívüli világban. A jövő évben az lesz a feladat, hogy a kistelepülések világa köré épített narancssárga falon áttörjünk. Ez már néhány helyen sikerült, vannak például olyan Hajdú-Bihar megyei települések, mint Vámospércs vagy Furta, ahol indultak momentumos polgármester-jelöltek, és ezeken a helyeken a megyei listán 20-25 százalékot kaptunk.

Momentum Találkozó a Bellagioban
2020 az építkezés éve lesz

Ez azt jelenti, hogy a puszta jelenlétünk eredményeként is, munkával is minden negyedik választó be tud állni a Momentum mögé. Most több évünk lesz arra, hogy még több helyen megjelenjünk, és elvigyük a változás hírét. A közösségszervezés a legfontosabb, amivel ellensúlyozni tudjuk a propagandát. Nekünk soha nem lesz saját tévénk, ha kormányon is leszünk, az állami tévé nem minket fog szolgálni. Ellenben van nekünk a lábunk, a kezünk, a szívünk és a szánk, ezekkel dolgozunk, és működik. Minden héten több tucat ember lép be a Momentumba, folyamatosan növekszik a szervezet.A másik prioritásunk pedig a kormányzóképesség kialakítása lesz. Ennek egyik lába a holdudvarépítés. Nagyon sok ember keres meg minket, szakemberek szakmai tapasztalatokkal, őket közösségbe kell szervezni.
– Most mire számítanak reálisan, ha 2022-re gondolnak?
– Én október 13-a óta tudok abban hinni, hogy rendszert fogunk tudni váltani. Azt, hogy milyen formációval, hogy ki lesz a miniszterelnök-jelölt, azt még nem tudom, és egyelőre nem is kell tudnom. Tényszerű, hogy a legtöbb választókerületben többségbe tud majd kerülni az ellenzék. Ha ez megtörténik, az Orbán-rendszernek vége.
Nem szabad elrontani az önkormányzást. Ez egy egy próbaüzem, egy tesztidőszak lesz, hogyan tudunk együttműködni. Vannak anti-Orbán szavazók, akiknek minden jó, csak ne Orbán legyen, és vannak olyan szavazók, akik viszont azt várják, hogy legyen kormányzóképes alternatíva. Azt is lássák, hogy mi lesz utána.
A feladatunk az, hogy megteremtsük azt a világképet, azt a politikai kultúrát, amiben láthatják azt az országot, amiben húsz-harminc év múlva élni fognak. Ez a mi feladatunk a következő két évben, és akárhogyan is nézem, egy új századba lépett Magyarország. Rengeteg változáson megy át a világ és benne Magyarország, sok munkahely fog megszűnni, újak fognak létrejönni, változik a klíma, és hozzá kapcsolódóan fokozódhat a népvándorlás. Egyszerre kell választ adni globális, európai és nemzeti kérdésekre. Ez sokkal komplexebb politikát követel meg. A Momentum célja az, hogy Magyarország a 21. század nyertese legyen. Ehhez olyan politikusokra van elsősorban szükség, akik ennek az új korszaknak a bennszülöttei, akik szabadságszeretőek, nyitottak a világra, és környezettudatosak.
– Ez viszont nem csak rendszerváltás, hanem az egész világkép változása.
– Így van. Bezárkózó, keleti típusú ország, vagy a világra nyitott, Európával együttműködő, polgári demokrácia leszünk. Ez a kérdés, ez lesz 2022 tétje. Kell egy nagy ugrás. Amit a dualizmus korában meg tudott csinálni a magyar társadalom, amikor az európai elit, a nyugat-európai országok közelébe sikerült kerülni.
– Hol vagyunk most ettől? Még régiós szinten is lemaradunk annak ellenére, hogy növekszik a gazdaságunk.
– A külföldre vándorolt magyarok korszerű tudásában és vállalkozószellemében látok hatalmas lehetőséget, és ezért is hozzuk létre a szervezeteinket Londontól Amszterdamon át Berlinig. Szeretnénk, ha minél többen hazajönnének majd egy új Magyarországra, és együtt kezdenénk bele egy új építkezésbe.
–  Ehhez azért szövetségesek is kellenek, éppúgy, mint az önkormányzati választásokon. De ha új világképről beszélünk, várható, hogy lesznek repedések az ellenzékben.
– Már most is vannak konfliktusok, de nekem nincsenek ellenemre, mert vitákon keresztül csiszolódik össze egy közösség, egy szövetség. Anélkül nem megy. Ha nem tudjuk megoldani a konfliktusainkat, akkor nem leszünk képesek és érdemesek arra, hogy vezessük Magyarországot.

Fotó:  Kovács Dávid

Forrás: nyugat.hu