Kezdjek végre dolgozni

Posted by

Pikó András
Régen voltam itt, sok volt a munka.
Persze ebből csak a politikai jellegű elemek látszódnak, azok, amelyek leginkább a választási igéretek “elszámoltatás” címszava alá sorolhatók.
De én is érzem és nagyon sokan figyelmeztetnek, hogy “kezdjek el végre dolgozni” , ami alatt azt értik, hogy toljam a napi aprómunkát a kerületemért, mint egy jó hivatalnok városvezető.
Először megsértődtem, megbántódtam, pláne, amikor a hozzám legközelebb állóktól is elhangzottak ilyen kritikák.
Végignéztem a naptáramat, tele fontosabbnál fontosabb, a kerület hosszútávú fejlődését megalapozó eseményekkel, tárgyalások nagybefeketető fejlesztőkkel, munkamegbeszélések sora melyek a jövő évi költségvetésünket alapozzák meg, találkozók társadalmi partnerekkel, az új hivatali rendszer és a részvételi programunk koncepcionálása, közvécéink kinyitásának feltételeiről szóló munkanyagok átbeszélése – merthogy ez is pénzbe kerülne – az üzlethelységekkel kapcsolatos kerületi policy egyeztetése, és persze rengeteg tűzoltás is.
Arra jutottam, hogy minden hét végén beszámolok valahogy arról, mit tettem-vettem polgármesterként – ez nem önigazolás, hanem a transzparencia jegyében egyfajta tájékoztatás, informálás, beleértve a vacsorákat, kávézásokat is.
Ez nagyon szép és elvi, de baromi unalmas olvasmány, másrészt alapot adhat olyan támadásokra is, melyeket szívesen elkerülnék – és akkor nem beszéltem azokról a szempontokról, amikor egy tárgyalásról szóló informálás számomra nem, de a partner számára jelenthet kockázatot ma Magyarországon. Ráadásul egy ilyen információ egy csomó jogos kérdést is felvet, amire még nincsenek megfelelő válaszok, mert mondjuk egy egyeztetési folyamat elejéről szól, de ami olyan döntéseket érinthet, amelyek hátrányosan érinthetnek választói csoportokat.
Mert bármit is mondjanak a túloldalról, a politika nem csak népszerű döntések sorozata.
Szóval: Ti mit tennétek?

Pikó András Budapest, VIII. kerületének polgármestere