Mit szeret az olvasó?

Posted by

Béndek Péter
Elég régóta írok a FB-on, részben közölve a blogposztjaimat is. Nagyon világos statisztikám van arról, hogy milyen posztok mennek jól, kevésbé jól és rosszul. Ez alapján kalibrálni tudom a fogadtatást, mielőtt bárki olvasná az adott darabot.
A blog semmivel se mutat más képet, mint a FB-on újraközölt írások és az első közlések (jóllehet a blog vegyesebb olvasótáborával szemben a FB-os ismerőseim túlnyomórészt nagyon magas képzettségű honfitársainkból kerülnek ki).
Ami még elgondolkodtatóbb, hogy minden fórumon legjobban a többségi (esetemben kormánykritikus) olvasók meggyőződéseivel megegyező, szenvedélyes, egyszerű gondolatmenetű, rövid írások mennek és a bonyolultabb, semleges, érvelős fajták a legkevésbé népszerűek.
Vannak köztes kategóriák, mint pl. a kormánykritikus, de jobboldali-konzervatív álláspontból írt darabok. A tanulság: a politikában mindenki leginkább a hiteit és a lojalitásait, másodsorban a szenvedélyeit invesztálja, de közben nagyon kevesen ismerik ezt el: leginkább azt hisszük, igazunk van (tehát az igazság terminusaiban nyilatkozunk meg), pedig dehogy. A politikai ész kritikája egyelőre megírásra vár. Elterjesztése pedig nyilván lehetetlen.