Tengeri porszívó

Posted by

Rippel Veronika (euronews)

60 zsák – műanyag hulladékkal töltve: egy dán hajó, a Maersk legénysége mintegy 6 tonna hulladékot gyűjtött össze a Csendes-óceánból. 2018 szeptemberében a dánok hajóra szálltak San Franciscóban egy 600 méter széles porszívót vontatva, amiből a halak ki tudtak úszni, ám a műanyag szemét benne maradt.
-Találtunk autótengelyt és gumiabroncsot is az óceánon lebegni, ezek nagy darabok – mesélte a másodtiszt, Nikolaj Petersen.– Elgondolkodtató, hogy egy, két vagy három kiló műanyag hulladékot gond nélkül kiszedhetünk az óceánból, és utána még mindig végtelen mennyiségű műanyag marad benne – tette hozzá tiszttársa, Kenny Kastrup. A tengerben talált szemét csaknem fele halászháló volt. A Csendes-óceánban úszó műanyag szemét összterülete négyszer akkora, mint egész Németország. A legénység a jövőre is gondol:
– Az ételek csomagolására használt fólia helyett inkább zsírpapírt használok, és mindenképp próbálom kerülni az eldobható műanyagot – mondta Kastrup.

A takarító út Vancouverben ért véget. Mint mondják, lesz még folytatás. A cél az lenne, hogy öt éven belül lehalásszák a műanyag hulladék felét a Csendes-óceánon.