A kommentek bugyrai

Posted by

Serény Péter
Te számon tudod tartani, hányszor követeltek már kormányférfiak „Több tiszteletet a magyaroknak!”? Sajnálatos módon, többnyire csak a külvilágtól. Holott a több tiszteletre itt, e 93 ezer négyzetkilométeren is nagy szükségük volna a magyaroknak. És nemcsak fennhéjázó uraiktól. Kapaszkodjatok meg: egymástól is!
Nézzetek csak bele a finomkodva „Hozzászólásoknak” fenntartott dühöngőkbe, miket vágnak/vágunk, mi magyarok, „a magyarok” egymás fejéhez! Mennyi mocsok fortyog a „kommentek” bugyrában. Azt pedig csupa magyar ember, férfi, nő, fiatal, öreg zúdítja oda. Akármelyik oldalhoz is sorolja magát: mindig a másik a célpont.
Ebben a hovatovább országos dühöngőben, nincs a másikat pocskondiázó, anyázó, aki egy pillanatra megtorpanna, és elgondolkodna: de hiszen őt magát is anya szülte… Halkan, félve kérdem: hogyan remélhetünk mi, a magyarok, több tiszteletet bárkitől a külvilágból, ha mi magunk képtelenek vagyunk a civilizált viselkedés elemi tiszteletét megadni egymás közt, egymásnak?
Attól még ki-ki a szíve mélyén utálhatja a másikat, senkit sem kötelező szeretni. De emberszámba venni: azt talán még nem kéne elfelejteni. Szóhasználatunkban sem.

Kép: Ábrázolás a XV. századból. Két apostol disputája.. Luca Signorelli freskója a loretói Santa Casa (Mária Szent Háza) bazilikában. (FORRÁS: https://www.wga.hu)