Az elkúrt ország

Posted by

Lang Alex
Két hete élek Ausztriában, a magyar határtól cirka 10 kilométerre, már nem vagyok magyar, igaz eddig sem voltam…Sok éve idegenné váltam saját országomban, olyanná, aki egyre jobban elvesztette kötődését, ahhoz a valamihez, amit úgy hívnak, szülőhaza.
30 éve még magyar voltam, vagyis annak tartottam magam, igaz már akkor is szégyelltem magam Ausztriában a magyarságom miatt, hiszen ha eldobott szemetet láttam, az magyar nyelvű volt, vagy amikor megjelent a Mariahilfer Straße egyes boltjaiban a kiírás “MAGYAR NE LOPJ!”
…de akkor még nem akartam elmenni, akkor még úgy gondoltam, Magyarország a korlátlan lehetőségek hazája.
Akkor még úgy gondoltam, majd tanulunk a sógoroktól, meg minden más népektől kultúrát, hiszen kinyílt a világ.
Már nem gondolom így!
Pár napja megkaptam az első osztrák rendszám táblámat az autómra, ültem a kocsiban és néztem a tartományi címert a táblán, a piros fehér keretet, és egyszerre volt fantasztikus érzés, de fájdalmas és dühítő is.
Ültem a kocsiban, simogattam a rendszám táblákat, nézegettem az osztrák forgalmit és nagyon torokszorító érzés volt, mint amikor egy szerelem elmúlik és fáj!
…és tudod, hogy nem így akartad, nem ezt akartad.
Eljutni odáig lélekben, hogy mindent feladj abban az országban, ahol éltél és ahol halni akartál, az nem egyetlen pillanat műve, hanem egy hosszú és fájdalmas agónia vége.
Az új, választott országomra naponta csodálkozok rá, hogy így is lehet? A középkori városokra, a várakra a hegytetőkön, a havas hegycsúcsokra és arra a nyugalomra, ami ebből az egész országból árad.
Mióta itt élek nem hallottam egy hangos szót, nem láttam veszekedést, ellenben láttam embereket, akik beszélgetnek egymással, bármilyen ügyintézést, vásárlást végeztem, kedvesen fogadtak, udvariasan bántak velem. Ez itt alap és úgy néz ki természetes.
Jó itt lenni!
…de azért rohadtul dühös is vagyok!
A párom tízen éve él Ausztriában, ő már osztrák állampolgár és elsősorban a gyerekei jövője miatt döntött úgy, hogy véglegesen elhagyja Magyarországot.
A gyerekei már itt Ausztriában jártak óvodába, iskolába és járnak még most is, ők is osztrák állampolgárok, 3 nyelven beszélnek anyanyelvi szinten, nem érzik magukat magyarnak, nem is akarnak ott élni.
Gondoljatok bele, 4 ember, aki már nem akarja, hogy legyen közük Magyarországhoz, 4 ember, aki elveszett Magyarország számára.
…és lehet számolni, hogy kinek, hány ismerőse hagyta el Magyarországot végleg.
Mennyi tudás, munkaerő, hagyta el az országot?
…és ez nem csak Orbán bűne, legfeljebb ő a legnyilvánvalóbb haza és népáruló, de a többi politikus és döntéshozó hasonlóan bűnös!
Elkúrták Magyarországot, nem kicsit, nagyon!