A világ legkorszerűbb technológiája

Posted by

Béndek Péter

Orbán azt hiszi, a technológia majd megváltja az országot a nyomortól. (“Magyarország a világgazdaság legkorszerűbb technológiájával akar termelni.”) Mi sem áll távolabb az igazságtól.
A technológiát legalább üzemeltetni kell tudni — méghozzá hatékonyan, akkor is, ha robot az istenadta –, de ha a Mindent Látó Szem csak az üzemeltetést tűzi ki célul (márpedig a hanyatló társadalmi tudás nem fog többet engedni), ezzel lemondunk arról, hogy magunk hozzuk létre és adott esetben exportáljuk az ilyesmit, vagyis semmi esélyünk a versenytársainkhoz mért hatékonysági ugrásra.
Tegnapelőtt minden hülye bányát működtetett, tegnap bútorgyárat, ma minden hülye autógyárat üzemeltet, holnap pedig minden hülye x-et vagy z-t fog üzemelteti. De a hülye mindig hülye maradt, mert nem maga csinálja a hatékonysági-versenyképességi ugrást lehetővé tevő kutatást, innovációt és szervezeti fejlesztést, ugyanis a miniszterelnöke ezeket kiadta gebinbe vagy a helyét beszórta sóval, aztán elment Temesvárra delirálni.
(Egy kijózanító adat, ha ennyi nem volt elég: a GCI szerint Magyarország olyan távol áll versenyképességben az európai éllovas Hollandia mögött — amelyik “csak” a negyedik a világon –, mint Elefántcsontpart és valamivel Gabon előtt. Tudom, tudom… ezek is klassz helyek és az indexet is eleve a magyar nemzet szivatására hozták létre, alighanem Soros vezényletével.)