Temesvár 30 – Orbán beszéde

Posted by

Vágó István
Egy Orbán-beszéd, melynek szinte minden mondata … cáfolható.
– ” ha a Nyugatra vártunk volna, még mindig szovjet megszállás alatt élnénk” – hallott vajon a szónok a Reagan-Gorbacsov és Bush-Gorbacsov tárgyalásokról?
“’89-ben sem hitte a világ, hogy a népakarat megdönti a diktatúrát.” – nálunk például kerekasztal-tárgyalásokon, szabad választáson. Ahogy a legtöbb más kelet- és közép-európai országban.
– “A magyarok emlékezete megőrizte, hogy 1956-ban a lengyelek és a romániai magyarok után a románok álltak ki a magyar forradalomért.” – igen. Ahogy a franciák, az amerikaiak, az olaszok, a csehek és a szlovákok is. Elnézést az itt nem felsoroltaktól.
“Románia lakói megmutatták, hogy a kommunizmus kijavítása nem lehetséges és megmutatták, hogy a kommunizmus megdöntése népfelkeléssel pedig az” – különösen, ha az oroszok nem lépnek közbe, mint pl. 56-ban minálunk, de sok más országban is.
– “Ha a Nyugatra vártunk volna, még mindig kommunizmusban élnénk.” – lásd az első megjegyzést (Reagan, csillagháború, fegyverkezési verseny, Gorbacsov stb. – https://mult-kor.hu/nagy-szerepe-volt-a-csillaghaborus-terv…) – arról nem is beszélve, hogy ami itt 1989 előtt volt, az nem kommunizmus volt.
– “Készen állunk, hogy szomszédainkkal együtt felépítsünk egy új Közép-Európát, … ahol az okoz fejtörést, hogy mit kezdjünk a Nyugat-Európából jelentkező munkavállalókkal. “ – ezt már engedelmetekkel nem is kommentálom…