Szakmai ügy?

Posted by

Kardos András
Jelentés Abszurdisztánból: Eszenyi Enikő, a Vígszinház igazgatója, ugyanazt a hibát követi el, mint tavaly az MTA elnöksége. Eszenyi azt mondja, hogy azért nem vett részt a tüntetésen mert a kialakult helyzetet, nem politikai, hanem szakmai alapon szeretné kezelni.
Sőt még akár “közvetítene” is a felek között. Eszenyi álláspontja nonszensz: itt nem szakmai, hanem vastagon politikai harc folyik, és aki ezt nem akarja észrevenni, bármi is legyen erre a magyarázata, az hozzájárul egy újabb terület, ezúttal a színházak szétveréséhez.
Nincs az a naivitás, mely elfogadhatóvá tudná tenni az autokrácia harcát az autonóm kultúra ellen, ráadásul, mindezt “szakmai vitának” keresztelve el. Ha nekem nem hisz Eszenyi, akkor vizsgálja meg az MTA, az 56-os Intézet és még sok nagyszerű intézmény sorsát. Amit a diktatúra szét akar verni, azt előbb utóbb szétveri.
Ha hagyjuk.
De nem hagyjuk, éppen ezért kötelességünk az Eszenyi féle “szakmázásos” álláspontot kritizálni. Vannak helyzetek, amikor nem lehet “egyrészt-másrészt” beszélni. Na ez most pont ilyen.

Kép: Eszenyi Enikő Molnár Zsolt fotója