Mi lesz velünk, Albion?

Posted by

Kocsis Tamás
A várakozásoknál jóval nagyobb, több mint három évtizede példátlan mértékű győzelmet aratott a kormányzó brit Konzervatív Párt az előre hozott parlamenti választáson. Bizonyosra vehető, hogy az Egyesült Királyság január 31-én, a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) jelenleg érvényes határnapján kilép az Európai Unióból.
De: a Skót Nemzeti Párt is erősödött és elszakadásra készül! Az SNP a második legnagyobb ellenzéki párt lesz a Liberális Demokraták, s a minden korábbinál rosszabb eredményt produkált Munkáspárt előtt. Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, az SNP vezetője pedig már a választás előtt bejelentette, hogy a skót kormány jövőre újabb népszavazást kíván tartani Skócia függetlenné válásáról, amire Boris Johnson eleve nemet mond. De teheti-e valóban?
Mert a történelem Skóciában egyre hangosabban köszön vissza.
Albion alaposan kuszált, angol, walesi, skót, ír népességű szigetvilágában nemcsak minden skót tudja azt, hogy mi történt, amikor 1292-ben Anglia igényt jelentett be az addig gyakorlatilag független ország ellenőrzésére, és bábállamot akart létrehozni. Ugyanis a skót főurak visszautasították, hogy az angol seregben harcoljanak Franciaország ellen, erre válaszként pedig 1296-ban az angolok elfoglalták Skóciát. Bár a skótok történelme ezután nem volt olyan viharos, mint például az íreké, a független skót parlamentet csak az 1998-as Skócia törvény (Scotland Act) állították vissza „a skót nép akaratának megfelelően”.
Az elmúlt fél évtizedben azonban ott is felpörögtek az események. Bár 2014-ben 55%-os többséggel népszavazáson erősítették meg, hogy Skócia nem szakad el a brit uniótól, az EU-tól való elszakadást, a 2016-os brit EU-tagsági népszavazáson a skótok 62 százaléka viszont a bennmaradásra voksolt. Nicola Sturgeon miniszterelnök pedig azóta többször is kilátásba helyezte, hogy Skóciában újabb népszavazást tartanak a függetlenségről. A skót kormányfő visszatérő, a választási kampányban is rendszeresen megismételt érvelése szerint Skócia nem engedheti meg, hogy egyértelműen kinyilvánított bennmaradási szándéka ellenére “kirángassák” az Európai Unióból. A BBC televízióban mondta: rendszeresen tárgyal az EU-intézmények és a tagállamok illetékeseivel, és tényleges vágyat érzékel az EU részéről arra, hogy Skócia az unió tagja legyen. „Tárt karokkal várnák Skóciát, és nem hiszem, hogy a (felvételi) folyamat szükségszerűen hosszú időt venne igénybe” – fogalmazott a skót miniszterelnök.
És azt a Londonban diadalát ülő Boris Johnsonnak is tudnia kell: most 2019-et írunk, sőt december 13-át, pénteket – és Luca napját. A nap kérdése, kinek hoz szerencsét, kinek balszerencsét Albionban – és Európában?