Shylock-nak a szív kellett

Posted by

Demszky Gábor
1990. október 31-én a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén kiderült, hogy a fiatal demokratákkal nem lesz koalíció, csak alkalmi, érdek vezérelt együttműködés, és finomabb vagy durvább konfrontáció politikai ügyekben. Mindenkor a Fidesz nagypolitikai érdekei szerint.
Nekik is szólt, amit a beiktatási beszédemben mondtam. „Bárki vagy érezd magad Budapest társtulajdonosának… A polgár érzi a hatalmát és a felelősségét. A taxisblokád az elmúlt hétvégén iskola volt mindnyájunknak arról, hogy ebben a városban sok hatalom van, és minden bizonnyal jönnek újabb hatalmak is, és ez, bár nem könnyű, de jobb, mintha csak egy hatalom volna.”Amikor ehhez még azt is hozzátettem, „hogy minden hatalomnak óvatosan kell viselkednie tekintetbe véve a többieket,” a nem tetszés moraját hallottam az MDF soraiból, a Fidesz hallgatott.
Mivel kisebbségben maradtunk, az első ciklusban és csak abban még magam jelölhettem valamennyi helyettesemet. (Miként a főjegyzőt is, akit aztán elsöprő többséggel választottak meg.) A Fidesz bárkit elfogadott, csakhogy Kövér László vehesse át tőlem a Nemzetbiztonsági Bizottság vezetését.
Amikor erről tárgyaltunk, Orbán Viktor kijelentette: „akár az ördögöt is megválasztjuk, ha őt jelölöd. Azt jelölsz, akit akarsz”. Ilyen fontos volt Orbán számára Kövér és a titkosszolgálatokat felügyelő Nemzetbiztonsági Bizottság. Néhány évnek el kellett telnie, hogy Budapest közönsége megértse, hogy Orbán már akkor sem a „hatalmát és felelősségét érző, a többieket tekintetbe vevő polgár” fejével gondolkodott, hanem hatalmi logika vezérelte, Shylock-nak a szív kellett.