Tüntettem

Posted by

Szűcs Édua
Ott voltam, mert el kellett mennem.
Szüleim festőművészek voltak, anyám Sz. Kováts Margit organikus-szürrealista, apám, Szűcs Árpád konstruktivista-pointillista stílusban festett, mindezt a 60-as, 70-es években. A Művészeti Alapba sosem nyertek felvételt, bár többször is megpróbálták.
Az alap-tagság szakmai elismerést, és anyagi biztonságot jelentett akkor a művészeknek. Ez sosem adatott meg a szüleimnek, mert nem hajoltak meg az elvárásoknak, nem voltak hajlandóak a Szegeden oly divatos szoc-modern stílusban festeni.
Gyermekként több emlék is belém vésődött. Például, amikor anyám megkapta az Alaptól az újabb elutasítást. Csendben elolvasta, és elbújt halkan sírni. Előlem bújt el, mert tudta, hogy ha ő sír, én is vele sírok. Hát, sírtunk. Vagy, amikor apám kapta kézhez az elutasító levelet, és a mindig mosolygós arca egyszerre szoborszerűvé vált.
Emlékszem az egyik jól futó – és kereső – szegedi festőművészre is, aki pár pohár bor után fennhangon szidta nálunk a rendszert, miközben sorozatban gyártotta a szocialista madonnákat, kérges kezű parasztasszonyokat. S láss csodát, ugyanez a művész a rendszerváltás után bátran szürrealistává vált.
Emlékszem arra is, amikor a Spirál csoport (Vinkler László, Veres Mihály, Lehel István, Sz. Kováts Margit és Szűcs Árpád) kiállítását Szegeden, 1971-ben betiltották. A Párt üzenete az volt, hogy a kiállítás a három T közül a Tiltott kategóriába tartozik.
Emlékszem arra is, ahogy apám ebben az időben egyszer feldúltan jött haza. Az egyik festő ismerőse ugyanis a tárlat betiltása után átment az utca másik oldalára, csak, hogy ne kelljen apám köszönését fogadnia, esetleg beszédbe elegyednie. Mit tesz isten, ugyanez a festő a rendszerváltás után mindenhol azt híresztelte, hogy ő is a Spirál csoport tagja volt.
Ezeket az emlékeimet azért idéztem fel, mert remekül mutatják, hogy a politika hogyan torzíthatja a művészi világot. Hogyan hozza helyzetbe az alkalmazkodókat, és hogyan hagyja magára az elhivatottakat.
Tüntettem.
Mert, ha a művészeteket a politika keríti hatalmába, akkor a nagyszerűség helyett ismét teret nyer a kisszerűség.

Kép: Szűcs Édua rajza