Orbán vesztésre áll

Posted by

Eva S. Balogh
Néhány nappal ezelőtt a Katona József Színházban történt szexuális zaklatással foglalkoztam, amelyet később ürügyként használtak fel a független színházak állami finanszírozásának megszüntetésére. Karácsony Gergely, budapesti polgármester hivatalos értesítést kapott Gulyás Gergelytől, a miniszterelnöki hivatal vezetőjétől. Mint kiderült, a szexuális zaklatás eseteinek semmi köze sincs a kormány azon tervéhez, hogy felszámolják a független játszóhelyeket. A parlamenti javaslatot jóval korábban elkészítették és még október végém meg is vitatták. Viszont a Katona-botrány csak november 9-én került nyilvánosságra.
Most Kati Piri, holland európai parlamenti képviselő és az S&D (az európai uniós tagállamok szocialista és hasonló baloldali pártjainak szövetsége és frakciója az Európai Parlamentben) alelnöke osztotta meg véleményét, miszerint „a korábbi évekhez képest Orbán Viktor soha nem volt ilyen gyenge nem csak Magyarországon, de az Európai Unióban is.” Piri, magyar származású, sok figyelmet fordít az ország belügyeire. Tudom, hogy sokan nem értenek egyet vele, különös tekintettel a belügyekre, mivel a magyar megfigyelők általában meg vannak győződve arról, hogy Orbán reakciója az önkormányzati választások kínos eredményére az ellenzéki elleni fellépések sorozata lesz. Ennek az ember ez a  pszichológiai karaktere.  Képtelen kompromisszumra, nem is beszélve arról, hogy valaha is eltemesse a csatabárdot, amelyet  politikai ellenfelei ellen használ. Az elmúlt két hónapban a miniszterelnöki hivatal és a parlamenti elnök hivatala éppen ennek a jegyében működött Aztán álláspontjuk módosult. A tény az, hogy Orbán Viktor még mindig nem tudja, hogyan kell kezelnie azt a helyzetet, amellyel néhány hónappal ezelőtt találkozott.
Úgy gondolom, hogy a tétovázás egyik oka az új városi kormányzatok határozott reakciója a központi kormány kemény kezű taktikájával szemben. Már létrehoztak egy közös szervezetet, amelyben összefognak a kormány ellen, ha megpróbálja megfosztani  őket hatalmuk utolsó maradékától. Ezen felül, és ez viszonylag új jelenség, a Fidesz egysége sem teljes. Bár még nem tudjuk, hogy mi a nézeteltérés forrása, de a Fideszen belül – a pártban és tamogatói körében – látszódnak a hasadás jelei. Itt van pédául a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) felszámolásának kérdése. Ez az alap a kormányzati pénzeszközök kulturális intézmények közötti eloszlásáért felelős. Forrása az állami lottó. Az eredeti drakonikus változat eltörölte volna az NKA-t. Az összes pénzügyi támogatást külön-külön jóvá kellett volna hagynia Kásler Miklós emberi erőforrásokért felelős miniszternek. Ugyancsak ő  lett volna felelős az állami támogatást kapó színházak rendezőinek kinevezéséért.
A budapesti emberek nagy színházbarátok, körülbelül 100 nagyobb és kisebb színház működhet a városban. A budapesti színházakkal szembeni primitív, bosszantó támadás elleni felllépés egyértelmű volt. Ötvenezer ember írt alá nyilatkozatot a javaslat ellen, és azonnal demonstrációt szerveztek. Mire több ezer ember összegyűlt a demonstrációra, a javaslatot már hatályon kívül helyezték. A színházak függetlenségét fenyegető 40 oldalas kőkemény szöveg helyett egy új javaslatot nyújtottak be, amelyben már nem volt szó sem az NKA megszüntetéséről, sem a támogatás csökkentéséről, és arról sem, hogy Kásler Miklós válogat majd saját kezűleg a színházi rendezők közül.
Ma este Fekete Péter, az emberi erőforrások minisztériumának kulturális ügyekért felelõs államtitkára elmondta a jogalkotási tevékenységekkel foglalkozó parlamenti bizottságnak, hogy az NKA eltörlése a tárgyalások során “még csak fel sem merült”. Ez viszont, figyelembe véve az eredeti javaslatot  valószínűleg nem igaz. Ezenkívül személyes levelet küldött a legelismertebb és legfontosabb színházi rendezőknek, amelyben biztosította őket, hogy a jövőben nem kevesebb, hanem több pénz fog a kulturális ügyekre rendelkezésre állni.
Úgy tűnik, hogy Orbán Viktor vesztésre áll. Még mindig nem döntötte el, hogy mi a legjobb módja a helyzet kezelésének. Az a véleményem, hogy az új önkormányzatok széles körű támogatást élveznek, és hogy a közvélemény örömmel veszi tudomásul, ha az új polgármester, miután gyanús tevékenységeket fedez fel, akár most, akár a múltban, nem habozik az önkormányzati társaság vezérigazgatóját krúgni.. Nyilvánvalóan ez volt a helyzet Budapesten, amikor Karácsony elbocsátotta a közterület fenntartásáért felelős vállalat vezetőjét. Ezenkívül az új önkormányzatok egyre több és több jelét látják a korábbi pazarlásnak. A IX. kerület vezet ebben a tekintetben, de a nem marad el tőle a VIII. kerület sem. Minden ilyen új felfedezés alátámasztja azt a széles körben elterjedt véleményt, –  még a Fidesz támogatói körében is, – hogy ez a kormány teljesen korrupt. A korrupció egyre növekvő bizonyítéka rossz hír a kormánypárt számára.
Ilyen körülmények között nem hiszem el, hogy Orbán Viktor részéről bölcs lépés lenne keményen fellépni az ellenzékkel szemben.

Kép: Tüntetés az Örkény Színház előtt 2019. december 9-én