Te se tudtad, mit szakért egy igazságügyi nyelvész ?

Posted by

Serény Péter
Ezzel kezdeném: a rendőrségi kihallgatási jegyzőkönyv „köszönőviszonyban sem volt” az előzetesben fogva tartott fiú belső-mezőségi nyelvhasználatával…
Gyakorló igazságügyi nyelvész: Ránki Sára volt a Klubrádió Szószátyár című, korántsem szószátyár műsorának a vendége a minap. Világosan, közérthetően, érdekesen beszélt ügyekről, amelyekben e kevéssé ismert szakterület művelőire szükség lehet – és van.
Még ha bírók és ügyészek (ő csak tudja,a nyomozó főügyészségen is dolgozott korábban) nem szívesen vesznek tudomást a létezésükről és hasznosítható tudásukról. (Az ok egyszerű: a felsőoktatásban ez a specializáció másutt már meghonosodott, de nálunk még nem. ) Igen érzékletes példát mondott munkájukról és annak ügyészi leszólásáról Ránki Sára.
Egy fiatalembert erőszakkal vádoltak meg, és már fél éve előzetes letartóztatásban volt, amikor védője felkérésére szakvéleményt adtak a nyelvész szakértők.
Az volt a kérdés, hogy a vádlott mondhatta-e azt, amit a rendőrségi kihallgatási jegyzőkönyve tartalmaz. Ránkiék nem látogathattak a rácsok mögé, hogy a fiútól írásos szövegmintát kérjenek. Ezért az illető édesanyjától kértek néhány, a börtönből a fia által írott levelet. A rendőrségi kihallgatási jegyzőkönyv az ismert hivatali köznyelven íródott. Ámde a fiú családja Marosvásárhely közeléből, egy kis faluból származik, ahol belső-mezőségi nyelvjárásban beszélnek: ez náluk önazonosságuk megőrzésének fontos eleme. És a fiúnak az édesanyjához írott, nyilvánvalóan nem betanult, hanem ún. spontán levélszövegei abban a nyelvjárásban íródtak.
Ránki Sára szavaival: azoknak a szövegeknek a szóhasználata „köszönőviszonyban sem volt” a rendőrségi jegyzőkönyvben rögzített szövegben lévő nyelvhasználattal. A tárgyaláson az ügyész azzal tiltakozott a szakértői vélemény ellen, hogy „ki az a hülye, aki azt állítja, hogy több magyar nyelv van?”
Ránki Sára kuncogva jegyezte meg, mintegy zárójelben, hogy „az ügyész tudta, hogy az én vagyok”…)
A műsort Kálmán László ezúttal, a távol lévő Nádasdy Ádám nélkül, egyedül vezette, és a közönséget is képviselve, gyakorlatias, mégis szakszerű kérdések sokaságával, együtt csevegett a különleges nyelvészeti munkát bemutató kolléganőjével. Élvezetes szűk háromnegyedóra volt. Én a vasárnapi ismétlését hallottam, eredetileg szerdán hangzott el, itt a felvétele: https://www.klubradio.hu/adas?hanganyag_id=7488

Kép:Kálmán László