A tüntetés elé

Posted by

Radnai György

Fölgyorsultak az események: Semjén (aligha létező párt izéje) miniszterelnök-helyettes, az egyik fő-magyarkodó benyújtotta „A Nemzeti Kulturális Tanácsról, a kultúrstratégiai intézményekről, valamint egyes kulturális vonatkozású törvények módosításáról” szóló, azóta már T/8441. számon napirendre is vett törvény-javaslatot, amihez utólag kiegészítést is csatolt a „kivételes eljárásban” történő tárgyalásra, ami ugye annyit jelent, módosítót az ellenzék aligha tud benyújtani (három órája van) és a javaslatot december 11-én már el is fogadja majd az Országgyűlés.
Magyarul és érthetően: nehogymá’ érdemi vita legyen a kérdésről, nehogymá’ a szakma hozzászólhasson, nehogymá’ az érintettek (színészek, rendezők, főváros, néző stb.) belepofázzanak a „nagyok” dolgába, hogynéznemá’az ki,”ba@ki”?!
A benyújtott javaslat nem ugyanaz, sokkal „enyhébb”, mint a korábban a sajtóban megjelent tervezet.
De ne legyünk vakok: előzetese egyeztetés nélkül benyújtották, nem hagynak időt érdemi olvasásra (ma délelőtt még csak ketten olvasták a képviselők közül!), a benyújtók azzal egészítik ki javaslatukat, amivel akarják, mert biztosan készen vannak azok a „szövegek”.
Itt nem kompromisszumkészségről van szó, hanem újabb átverésről, propaganda akcióról. A válasz-kényszer most megint a tüntetők oldalán van. Este olyan választ kell adni, ami visszavonásra kényszeríti a benyújtókat!
Azt el tudom képzelni, hogy mi lesz ma este 18 és 20 óra között. De mi lesz utána, amikor holnap fölkel majd a nap, a gyerek megint iskolába megy, a nagymamához megint ki kell hívni a mentőt?!
Ez is ma a tét.