Egy késszúrás

Posted by

Asperján György
Tegnap, miközben még semmilyen részlet nem derült ki, mindenki, aki hozzászólt a dologhoz, pálcát tört a diák fölött. Egy olyen 17 éves fiú fölött, aki soha nem kábítózótt, nem ivott, nem cigizett, nem bulizott, nem követett el kihágást, semmivel nem vonta magára a figyelmet, ha csak azzal nem, hogy visszahúzódó, zárkózott, sokat tanuló, kitűnő eredményű volt, tanulmányi versenyeket nyert.
És tegnap Győrben bilincsben, vezető száron vitték el, és 17 éves korában derékba tört az élete. Mert ezek után úgy néznek majd rá, mint gyilkossági kísérletet végrehajtott emberre, aki nem érdemli meg a szülei segítségét, aggodalmát, a tanárok segítő-készségét, a társadalom becsülését.
17 évesen, kitűnő tanulóként olyan lelki helyzetbe került, ami végzetes tettre sarkallta: rátámadt egy közfeladatot ellátó nőre, a saját osztályfőnökére. S bár még erről nincs szó, de valójában büncselekménybe sodorta a társait is, mert ha a fiú a tett elkövetése előtt két órával közölte társaival, hogy mire készül, mit fog tenni, és a társak ezt nem jelentették az igazgatónak vagy az érintettt paedagógusnak, akkor ők, hogy úgy mondjam, bűntársak.
A fiú, mint kiskorú, bizonyára javító-nevelő intézetbe kerül, bár az is lehet, hogy mire az ítélet megszületik, nagykorúvű válik, s aki ismerő a hazai javítóintézetek körülményeit, a börtönviszonyokat, az könnyen és gyorsan levohatja azt a következtetést, hogy ha a fiatalember ott majd eltölt néhány évet (ha ugyan nem fordul önmaga ellen), akkor onnan nem nagyon vezet többé visszafelé út, illetve sehova sem vezet.
És még az is lehet, hogy nem elég, ha csak a diákot, a családi hátteret, az iskola általunk nem ismert szellemiségét emlegetjük, hanem talán az egész oktatási rendszert is, amely rendkívüli feszültségeket generál sok-sok diákban. Ezt az ügyet kibogozni nem is lesz olyan egyszerű, mint amilyennek előre látszik, ugyanis a fiú nem illeszthető bele az eleve-bűnöző skatulyába.
És az ítélettel majd nemcsak az osztályfőnöknőt kellene megnyugtatni, hanem azokat a fiatalokat is, akik nagyon-nagyon akarnak valamit, de a jelenlegi oktatási sisztéma nem segíti, hanem inkább akadályozza ebben őket.

Kép: Helyszínelés egy győri iskolában, ahol megszúrta tanárját egy diák