Undorodom

Posted by

Kardos András
Jelentés Abszurdisztánból: nagyon bízom benne, hogy Bayer Zsolt “értékrendjében” én ugyanott foglalok helyet, ahol Janisch Attila, a nagyszerű filmrendező, remek tanár, és nagyszerű barát. Janisch nevét gondolom azért vette szájára B. Zs., mert annak az egyetemnek a tanára, amelyet a Fidesz, a Gothár ügy ürügyén tönkre akar tenni.
Nos, B.Zs. olyan aljas dolgokat mondott erről a nagyszerű, etikus és tehetséges művészről, amelyet ugyan nem fogok megismételni (mindenki keresse ki, ha akarja), amely “állításokat” nem csupán visszautasítok, hanem kikérek magamnak, minden jóérzésű, tisztességes magyar állampolgár nevében, akik még adnak valamit a szépre, a jóra és igazra. És nagyon bízom benne, hogy ezt a mocskolódást még lesz Fidesz szavazó is , aki kikéri magának.
A Gothár ügyet természetesen ki kell vizsgálni, pont ezt teszi a Szinház és Filmművészeti Egyetem. De ennek ürügyén nekirontani egy intézménynek és tanárának, ez aljas és ócska dolog. Ezennel kijelentem B.Zs-nak: ÉN IS JANISCH ATTILA VAGYOK. Tűrhetetlen, hogy ekkora aljassággal rágalmazzanak meg egy talpig tisztességes embert és a munkahelyét is. És most mondom: hiába erőlködik az ötös számú tagkönyv tulajdonosa. A tehetséget és a morális emberi magatartást a hatalom nem tudja leváltani.
A gesztus undorító, de hosszú távon nem működik, és ez nagyon megnyugtató, bármennyire is tönkre akarnak tenni intézményeket és azok dolgozóit. Kárt okozhatnak, de minden aljas vád és döntés érvénytelen.
P. S. Mégis beidézem B.ZS. mondatát, nehogy valaki azt gondolja, hogy a levegőbe beszéltem: “Janisch Attila puszta létezése hűtlen kezelés, és visszaélés mindennel, ami a Földön szép és emberi.” Hát nem! Visszaélés az, hogy valaki így beszél egy nagy tehetségű és végtelenül tisztességes emberről, ráadásul a “hatalom védte bensőség” pozíciójából. Undorodom.

Kép: Janisch Attila