Problémás szimbólum

Posted by

Donáth Ferenc
„Léteznek-e olyan személyek vagy csoportok az elhunytak között, akik esetében problémás a mű szimbóluma?”
Bp. Hegyvidék XII. kerületi Önkormányzat 2019. november 5-i előterjesztése a Turul szoborra vonatkozóan. Szatucsek Tibor „helytörténész” olyan névsort állított össze, amelyről Rab László: Pokorni József kabátja c. tanulmánya kiderítette, hogy a nevek között együtt szerepelnek áldozatok és nagy valószínűséggel nyilas múltú háborús bűnösök.
A 14 éve felállított, a történelmi egyházak által felszentelt emlékműre vonatkozóan a helyi képviselők felteszik a felülvizsgáló bizottságnak a kérdést: „”Léteznek-e olyan személyek vagy csoportok az elhunytak között, akik esetében problémás a mű szimbóluma?”
Ha ez a Ludas Matyiban lenne, jót röhögnék rajta. Ezek úgy tesznek, mintha nemhogy 1944-45-ről nem tudnának semmit, de arra sem emlékeznek, hogy 2005-ös turul szobor állítást követően a fővárosi közgyűlés nem adott fennmaradásra engedélyt, hogy az I., II. fokú bíróság, és a Kúria is bontási kötelezettséget írt elő. Mintha az ellenzéki képviselők sem hinnék, hogy ez a turul más, mint a középkori ,történelmi emlékhelyeken lévő turulok! Mintha nem lenne nyilvánvaló hogy az egykori Németvölgyi út 5. alatti nyilasház elött , árpádsávos térköveken álló turul a nyilas mozgalom emlékműve? Talán olvassák el Rab László tanulmányát, hogy eldönthessék: Vajon „léteznek-e olyan személyek vagy csoportok az elhunytak között, akik esetében problémás a mű szimbóluma?”