MA ITT ÁLL A TURUL SZOBOR

Posted by

Donáth Ferenc

“Ezután rám parancsoltak, hogy öltözzem fel, és egy nyilas kísérőt adva mellém, elvittek a Németvölgyi út 5. sz. alatti nyilas párthelyiségbe a kórházban lévő 4 ápolónővel együtt. Itt a fentebb említett Pokorni nevű nyilas hallgatott ki. Először rám parancsolt, áruljam el, hol van a titkos rádió.
Én kijelentettem, hogy semmiféle titkos rádióról nem tudok. Erre 6 ember körülfogott, és minden oldalról ütöttek-vertek. Majd mikor újabb kérdést tett, szintén csak azt tudtam mondani, hogy nem tudok a rádióról. Akkor hasra fektettek egy székre, és a talpamat verték össze gumibottal. Ezután felállítottak, és újból a rádió után érdeklődtek. Ismét csak nemmel felelhettem, erre újabb verés következett. Mivel talpamat nagyon összeverték, nem tudtam rendesen állni. Rám kiáltottak, hogy álljak előttük rendesen, majd pedig gumibottal lábfejemet verték össze. Utána azt kérdezték, miért szöktettem meg a zsidókat…” (Wolfrom János ) (jkv. 1945. ápr. 11.).
Turul szobor van a budai várban is, van Tatabányán is, de mindkettő középkori emlékhely. ( pl. az utóbbi a 907-re datált bánhidai csatára emlékeztet ). Arra Magyarországon csak a XII. kerület adott példát, hogy a nyilas mozgalom előtt tisztelgő szobrot emeljen. Ez esetben az egykor volt nyilasház előtt, és árpád-sávos térkövezettel ‘díszeleg’ az emlékeztető. Én többet tudtam a nagyapáim életéről , mint Pokorni Zoltán, de ez nem kötelező, még egy kultusz miniszternek, polgármesternek sem. De azt nem hiszem el, hogy nem vette észre, hogy ez a Turul, nem azonos a többivel. “Ártatlanul” lobog a Hegyvidék zászloja tovább is a véres vesztőhely helyén, annak ellenére, hogy lelepleződött a gyilkossokkal való azonosulás. Jellemző a XII. kerületi polgárokra, hogy a jobbja behúzott fejjel, a rosszabbja kidüllesztett mellel, de mind tiltakozás nélkül tűri a megidézett jajgatásokat szótlanul.