A „párt ökle” és a pénztárcája

Posted by

Hadházy Ákos:
Újabb bizonyítékok jelzik, hogy Kocsis Máté fittyet hány a törvényekre, ha kell. Úgy hallom, a Fidesz ökle nagyon megharagudott rám, amiért elkezdtem feszegetni a házépítésének történetét.
Tudják, ez az az eset, amikor a K. Máté által vezetett önkormányzat némi bírság kilátásba helyezésével segítette, hogy az idős tulajdonosok szabadulni akarjanak az épülettől, majd a ház először K. édesanyjához, onnan pedig a fideszes képviselőhöz került. Ez az az eset, amikor a védett környezetben álló házat lebontották, majd egy jóval nagyobbat építettek a helyére, amiért építészeti citromdíjat kapott Józsefváros a világörökség megőrzésén ügyködő ICOMOS-tól.
Szerencsére nem csak nekem volt gyanús a dolog. Jakabfy Tamás, korábbi LMP-s önkormányzati képviselő is megkapargatta kicsit a dolgot. Az ő blogbejegyzése itt érhető el. Már önmagában pofátlanság, hogy Sára Botond polgármester, Kocsis utódja és kesztyűbábja egy éven keresztül nem volt hajlandó válaszolni egy képviselő kérdésére. A java azonban csak most jön: kiderült, hogy a Kocsis családnak nem volt engedélye az új házra, hiszen hivatalosan „lakóépület bővítés” néven futott az építkezés. A valóságban azonban — ez látszik is a képeken – teljesen új épületet húztak fel, ami hasonlít ugyan az eredetihez, de annál jóval nagyobb.
Jakabfy Tamás helyesen jegyzi meg, hogy előfordulhat olyan eset, amikor egy épület nem menthető, például mert sokkal rosszabb állapotban van, mint eredetileg gondolták. Ebben az esetben azonban a házat az eredeti tervek szerint újjá kellett volna építeni, de nem ezt tették, hanem új házat terveztek és építettek – természetesen mindenféle engedélyeztetés nélkül. Az úgynevezett tudomásulvételi eljárást is csak 2019. júniusában indították meg, a bontás után kb. két évvel, mikor már állt az új épület.
Sára Botond nem volt hajlandó válaszolni a felmerülő kérdésekre, de nem hagyhatjuk ezt annyiban! Józsefváros új polgármesteréhez, Pikó Andráshoz fogok fordulni, hogy nézzen utána, hogyan kerülhette el a hivatal figyelmét egy ilyen bontás és építkezés.