A megfelelő ember

Posted by

Andor Mihály
Az mfor.hu-nak december második napján adott interjúban Karácsony Gergely megemlítette, hogy a BKK élére is új vezetőt keresnek. Az újságíró, Szalai Anna megkérdezte, hogy a BKK korábbi vezetőjét, Vitézy Dávidot megkeresték-e. „Kevés nála alkalmasabb ember lehet erre a posztra, örülnék, ha pályázna” – válaszolta Karácsony.
Valóban.
Egyetlen elsietett intézkedéstől eltekintve (végig buszsáv a Budaörsi úton) Vitézy Dávid igen jól működött, a BKV még ma is abból él, amit ő teremtett.
Talán ő volt az Orbán-kormány ideje alatt az egyetlen megfelelő ember a megfelelő helyen. Orbán vele is jól elbánt, és még meg is alázta, amikor ezt a városi közlekedés jövőjének elkötelezett embert a Közlekedési Múzeum igazgatói posztjára tette.
De vajon fog-e pályázni az állásra Vitézy Dávid? Van-e benne kellő bátorság? Mert szakmai karrierjét, sőt szimpla megélhetését is kockáztatja. Választania kell: a biztos havi fixért meghúzza magát egy nemlétező múzeum igazgatói székében, vagy megpróbálja álmait megvalósítani.
Azzal tisztában lehet, hogy ha pályázik, akkor csak abban az esetben folytatódhat szakmai karrierje, ha a jelenlegi budapesti vezetés a 2024-es önkormányzati választásokat is megnyeri.
Ellenkező esetben megnézheti magát, mert az az Orbán, aki szinte komplett önkormányzati apparátusok kiléptetésével próbálta akadályozni az ellenzéki polgármesterek munkáját, ezt minden bizonnyal árulásnak veszi. És ő nem az a megbocsátós fajta, sokkal inkább kisszerű bosszúálló.