Károly, Ön veszedelmes

Posted by

Herényi Károly
Veszélyes lehetek! Félhetnek tőlem a hatalom emberei. Ennek tudom be az egykor patinás Magyar Nemzet mai cikkét, miszerint büdös komcsi vagyok. Nem azért mert október huszonharmadikán Nagy Imrét méltattam, hanem azért, mert jó tíz éve azt mondtam, a kommunizmus bűneit nem lehet a náci bűnökhöz hasonlítani. Mindkettő emberiesség elleni bűn, de nem összehasonlíthatóak.
Hogy egy napilap miért elevenít fel minden aktualitás nélkül tízéves eseményeket, rejtély. Ez nem hír, ez egyszerű karaktergyilkossági kísérlet. Igényes napilap ide nem süllyed. De vissza a történtekhez. A nácik hatmillió zsidót égettek el csak azért, mert zsidónak születtek.
A kommunisták idáig nem süllyedtek, talán csak Sztálin, a zsidó orvosok pere idején. A kommunisták nem születésük alapján, hanem meggyőződésük, világnézetük alapján és miatt mészároltak. A náci bűnöket genocídiumnak -fajirtásnak- szokás nevezni, aminek előfutára a XX. , mint század elején a Törökországban élő örmények tömeges lemészárlása volt. Értem én, hogy a most fényesülő Horthy korszak bűneinek enyhítésére, a hatszázezer magyar zsidó tragédiájának elfedésére jó módszernek tűnik a náci és a kommunista bűnök összevetése, de a kísérlet morálisan és történelmileg is hamis. Pont olyan, mint pártunk és kormányunk kereszténykedése.