Legyen tilos a Black Friday!

Posted by

Noemi Mrav

Nagy többséggel továbbengedte a parlamenti szakbizottság azoknak a francia képviselőknek a beadványát, akik betiltanák a Black Friday reklámozását Franciaországban. A törvénytervezet a már létező, “pazarlás elleni törvényt” egészítené ki és elsősorban a túlfogyasztást és a Black Friday napok által generált “katasztrofális mértékű környezeti szennyezést” gátolná.
Az Európában is egyre népszerűbb “Black Friday” az Egyesült Államokból érkezett 2013-ban, és a fogyasztás dicsőségét hangsúlyozza – olvasható a törvénytervezet indoklásában, hozzátéve, hogy “a túlfogyasztás reklámértékét használja ki”
A Hálaadás amerikai ünnepét követő pénteken megrendezett Fekete péntek a Magyarországon is ismert bronz- ezüst- és aranyvasárnapot előzi meg, vagyis az adventi időszak bevásárlásainak kezdete. Az üzletek az USA-ban ezért óriási kedvezményeket adnak ezen a napon a – főként elektronikai – termékekre, az ehhez kapcsolódó reklámkampány pedig globálisan is ismert lett.
Franciaországban azonban két olyan periódus is van, amit törvényben rögzítenek, mégpedig a januári és júliusi, hat héten át tartó kiárusítás. A Fekte péntek reklámkampánya viszont azt sugallja a fogyasztónak, hogy ezen a napon nagyobb kedvezményekben részesül, mint a kiárusításokkor – ami pedig nem igaz.
Matthieu Orphelin, francia képviselő a Twitteren írta meg, hogy a javaslatot elfogadták. “Vessünk véget a túlfogyasztásnak, ami félrevezeti a fogyasztót!”