Klíma vészhelyzet!

Posted by

Pálfi Rita (euronews)
Csütörtökön megszavazta az Európai Parlament a klímavészhelyzet kihirdetését, és hogy Európa ennek megfelelően fog cselekedni. 429-en támogatták a javaslatot, 225-en szavaztak ellene és 19-en tartózkodtak.
Klímasemlegesség 2050-re: az Európai Uniónak emellett kellene elköteleznie magát az ENSZ-konferencián az EP döntése értelmében. Többek közt azt szerepelt benne, hogy az Európai Bizottságnak biztosítania kell, hogy minden javaslat a maximum 1,5 Celsius fokos hőmérsékletemelkedést szolgálja Emellett az EU-nak 2030-ig 55 százalékkal kellene csökkentenie kibocsátását ahhoz, hogy 2050-re klímasemleges legyen, a hajózástól a repülésig, mindenhol csökkenteni kell a globális kibocsátást.
“Meg kell mutatni a világnak, hogy az Európai Unió élen jár a klímaváltozás elleni küzdelemben, és hogy az Európai Parlament azzal komolysággal kezeli ezt az ügyet, amit az megérdemel, hogy polgárainak olyan jövője legyen, amilyet megérdemelnek – mondta Cseh Katalin magyar liberális képviselő. A momentumos politikus, aki a liberális frakció egyik alelnöke, kiemelt szerepet játszott a vészhelyzet kihirdetéséről elfogadott döntés előkészítésében.
Mindkét klímavédelmi határozatot támogatta a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja. A magyar néppárti delegáció a klímavédelem ügyében is az újabb és újabb szavak helyett a cselekvés mellett foglal állást. A klímaváltozás valós folyamat, valós veszély. Ezért csupán fölösleges szójáték, hogy vészhelyzetről, vagy sürgősségről beszélünk, a lényeg a cselekvés – írják a képviselőcsoport közleményében. Most itt az ideje konkrét lépéseknek. Azt akarjuk, hogy az EU 65 százalékkal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra, és kötelezze el magát, hogy hogy karbonsemleges lesz 2040-re – írta a Zöldek frakciója a Facebookon a döntést üdvözlésével.