Látogatás egy londoni közkórházban

Posted by

Raskó György
Tegnap Londonban voltam egy idős barátomat meglátogatni a St. George’s kórházban. A barátom szívós ember, 98 éves, de a múlt héten elesett, eltört a kulcscsontja. A fürdőszobájában ismét elesett, reggel a háztartási alkalmazott talált rá, mert agyvérzést kapott és nem tudott segítséget kérni. A rohammentő hozta be a St George’s-ba, amely állami közkórház, az NHS-hez tartozik. Az intenzív osztályra került (akut stroke unit), ahol még aznap szívrohamot is kapott. Szóltak, hogy ha még látni akarom életben, menjek, mert csak napjai vannak hátra. Nagy meglepetésemre teljesen jó hangulatban találtam, éppen egy 20 év körüli nővérkének udvarolt hevesen…
Egy órán át beszélgettünk mindenféle dolgokról, főleg a Brexitről és a befektetéseiről. Először jártam londoni közkórházban, ami elég zsúfoltnak tűnt, de abszolút tiszta volt, s a budapesti kórházakban jellemző tisztítószer-szag sem érződött sehol. A szobájában hat ágy volt, mindegyikben feküdt valaki, itt éppen arab, fekete, ázsiai és ki tudja még milyen nemzetiségű. Meglepett, hogy simán beengedtek az intenzívre, nem csak engem, hanem másokat is. Az arab urat például egy egész hárem látogatta éppen, mindegyikük lefátyolozva… Egy nővér két betegre felügyel egyszerre és folyamatosan… De mégsem annyira, mint kellene, mert ottlétemkor éppen egy injekciós tűt keresett barátom karjában. (nem találta…) Este, mielőtt eljöttem a barátomat kitették az intenzívről s mivel van külön biztosítása, el is vitték egy magánkórházba, ahol 3 hetes rehabilitáció vár még rá. A magánkórházban egyedül van a szobájában, ahol van számítógép, internet, wifi, így tud dolgozni. Titkárnőjét be is fogta azonnal. Azzal váltunk el, hogy Karácsony táján átjön Budapestre és szeretné, ha borsos tokánnyal várnám… Megígértem, úgy lesz….
Amúgy dúl a választási küzdelem Londonban a Brexit pártiak és ellenzők között. A konzervatívok meg fogják nyerni a választást 13.-án, vélik az angolok, de nem biztos, hogy Boris Johnsonnak egyben többsége is lesz a Parlamentben. Endless story ez az ügy, ahogy látom.