Kinek is “szőrös a talpa”?

Posted by

Kaltenbach Jenő

Magyarországon a szomszédos Románia lenézése, a románok megvető szőröstalpúzása sokáig “nemzeti konszenzus” volt, sőt sok honfitársunkra ma is jellemző.
Pedig érdemes egy pillantást vetni a szomszédba, hogy az némi szégyenpírt varazsoljon a “felsőbbrendű” magyarok orcájára.
Kezdjük azzal, hogy a korrupciótól, hozzánk hasonlóan sujtott Romániának már pár éve van Antikorrupciós Ügyészsége, és annak korábbi vezetője Laura Corduta Kövesi lett az Európai Ügyészség feje. Nem véletlenül, mert ő komolyan vette a hivatalát, és bírák, közhivatalnokok, miniszterek egész sorát juttatta börtönbe Romániában. Ilyesmiről mi itt csak álmodhatunk, mint ahogy az sem véletlen, hogy a magyar rezsim nem hajlandó csatlakozni az Európai Ügyészséghez!
Ezzel azonban nincs vége a ránk egyáltalán nem hízelgő különbségeknek.
Míg nálunk a korrupt Fidesz nagy győzelmet aratott a tavalyi európai választáson, addig Romániaban a hasonlóan korrupt kormányzó szociáldemokraták katasztrófális vereséget szenvedtek. Vezérüket a nagyhatalmú Liviu Dragneát pedig, hatalommal való visszaélésért jogerősen 3,5 évi börtönre ítélte a Román Legfelső Bíróság.
Időközben a “szociáldemokrata” román kormány is megbukott és helyét a Nemzeti Liberális Párt vezette koalíció foglalta el, amelyet a Klaus Iohannis elnökhöz közel álló Ludovic Orban vezet.
Végül, szinte biztosra vehető, hogy a mai Köztàrsasági Elnök választást az eddig is hivatalban lévő erdélyi szász Klaus Iohannis fogja nyerni, aki semmiben nem hasonlít Orbán báb magyar kollégájához, a főpecás Áderhez, aki nem a nép, hanem Orbán kegyelméből élvezi éppen rendesen megemelt fizetését. 
Bizony “úri véreim”, ideje lesz felülvizsgàlni az évszázados hiedelmeket, tanulni az eddig lenézett keleti szomszédtól (a szintén lenézett északitól is), kultúrfölény legenda helyett megtanulni szerénynek lenni és követni a példájukat. Nem hinni a rezsim hazug győzelmi jelentéseinek, amelyek egyetlen célja a hamis önkép fenntartása.
Ha cselekszünk és nemcsak lamentálunk talán még behozható a lemaradás.

Kép: Klaus Werner Ioannis