Egy millió egy oldalért

Posted by

Gellért ÍAndrás
Sokat gondolkodott azon, vajon mivel lepje meg imádott lánytestvérét, Samuellát, akivel oly csodálatos gyermekéveket töltöttek együtt a szeretettel teli, meleg, puha, családi fészekben, a kék Duna közelében lévő kunyhójukban, az őket széltől is óvó, értük rajongó, csupa szépre és jóra nevelő, dolgos szüleik társaságában.
Elérkezett a karácsony, ezért a legszebb ajándékot akarta adni Samuellának.Meggyújtották a gyertyákat, a hat méter magas fenyőfa ágain megcsillantak a díszek, a csillagszórók sercegve hirdették, ez a béke és szeretet ünnepe, majd közösen eldúdolták a Mennyből az angyalt. Utána megölelték, megcsókolták egymást, hálát adtak az Úrnak és az ő angyalainak, hogy egészségben, boldogságban mind együtt lehetnek, és hogy az irgalmas Jóisten ebben az évben is megsegítette őket, mint ahogy reményeik szerint 2022. tavaszán is velük lesz majd.
– Jaj de édes vagy Petúr! Mi ez?
– Bontsd ki Samuella.
– Gyönyörű a csomagolás. Nincs szívem feltépni.
– Ha látni szeretnéd mi van benne, akkor kénytelen leszel.
– Bontsuk ki együtt!– Nem, ez csak a tiéd. Illetve a férjedé, gyerekeidé.ŰPapírzörgés. A színes zsinór azonban nem adja meg magát. Samuella ollót kér, átvágja. Végre meglátja, mit rejtett a csomagolópapír.
– Szóhoz sem jutok, Petúr. Ilyet még sosem kaptam tőled. De mégis mi ez?
– Rá van írva.
– A4-es papírlap, 250 darab.
– Látod, máris tudod mi ez.
– Nagyon örülök neki, köszönöm szépen, erre mindig szükség van, ha a gyerekek rajzolni akarnak, vagy nekem nyomtatnom kell valamit. De még mindig nem értem, miért kaptam ezt, és éppen karácsonyra?
– Ez különleges papír. Azt írsz rá, amit csak akarsz.
– Csak a mobilomba szoktam írni, hogy éppen mikor, hova kell mennem, mikor lesz szülői értekezlet, ilyesmiket. Tudod.
– Tudom, persze. De most erre írj!
– Mit?
– Bármit. Írhatsz tanulmányt például arról, hogy milyen közösségi térben fogadjuk a Lappföldről érkező Télapót. Vagy, hogy a vegánok melyik futócipőt használják az új építésű stadionokban.
– Nem értek én ehhez.
– Nem is kell. Bármit feljegyezhetsz a papírlapokra. Ami csak eszedbe jut. De írhat a kislányod, Szederke is, már hetedikes, okos gyerek.
– Rendben, akkor majd írunk. Köszönjük ezt a szép ajándékot.
– Jut eszembe, ha elkészültél egy oldallal, remélem mind a 250-et teleírjátok, akkor add oda nekem a lapokat, én azokat továbbküldöm, és hamarosan lesz újabb 250 millió a számlátokon.
– Azt írjam rá majd címként, hogy tanulmány?
– Nem fontos. Nem nézi ezt senki. Apa is kapott a születésnapjára írólapokat, de üresen adta vissza.
– És?
– Nincs és. Miért lenne?
Végre asztalhoz ülnek, vacsoráznak. Mindenkinek ízlik a halászlé. A parlamenti büféből hozatták. Anyuka már évek óta nem főz. Nincs rá ideje. A4-es papírlapokat rendezget.
Tanulmány ez a család.