Egy macedón Budapesten

Posted by

A magyar kormány nem a jogállamiság helyzetét tartja elsődlegesnek Észak-Macedónia uniós csatlakozási tárgyalásai kapcsán. A balkáni ország volt miniszterelnöke, Nikola Gruevszki tavaly novemberben, kalandos úton érkezett Magyarországra, miután hazájában korrupció miatt kétéves börtönbüntetésre ítélték. Azt állította, hogy a szkopjei kormány meg akarta gyilkolni a börtönben.
Gruevszki menedékjoghoz folyamodott, amit rövid idő alatt meg is kapott Magyarországon, a Fővárosi Törvényszék pedig elutasította az észak-macedón kiadatási kérelmet. 
A magyar kormány próbál egyensúlyozni a politikus, Orbán Viktor szövetségese és Szkopje között, azzal, hogy támogatják a csatlakozási tárgyalásaik megkezdését. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint ebben az ügyben a jogállamiságnál fontosabb, hogy hol húzzák meg Európa határait.
— Ezeknek pont az az értelme, hogy egyébként ha valahol szükségesnek látjuk azt, hogy a jogállamisági követelményeken még pontosítsunk, vagy tökéletesítsük az ottani jogrendszert, akkor a jogharmonizáció erre tökéletes eszköz. Az alapfelvetés téves, a csatlakozási tárgyalások megkezdése nem azt jelenti, hogy egy tagállam mindenben megfelel ez Európai Unió szabályainak, hiszen az azt jelenti, hogy már belépett az Európai Unióba – válaszolta kérdésünkre Gulyás.
Az Euronews-nak nyilatkozó nemzetközi jogász úgy látja, hogy a jogi és politikai álláspont között ellentét feszül.
— Ez egy eseti álláspont, amit a kormányzat megfogalmazott, mind a Gruevszki-ügyről, illetve ott a menedéket nyújtó hatóság döntése egyfajta jogi döntésnek tűnik. Emellett a kormány politikai mérlegelésének döntése, ha azt mondja a kormányzat, hogy nincsenek Macedóniában jogállamisági problémák – mondta Lattmann Tamás.
Nikola Gruevszki már több mint egy éve Magyarországon van. Bár kerüli a nyilvánosságot, két budapesti étteremben, egy bevásárlóközpontban és egy rendezvényhajón is látták már. Attól viszont nem kell tartania, hogy Magyarország visszavonja menekültstátuszát, így most úgy tűnik, hogy addig marad Magyarországon, amíg csak akar. Amíg Észak-Macedónia nem csatlakozik az Unióhoz, európai letartóztatási parancsot sem lehet kiadni a volt kormányfő ellen.

Kép: Gruevszki a Fővárosi Törvényszéken