A titkos szoba rejtélye

Posted by
Föld S. Péter
Találtak egy titkos szobát a ferencvárosi polgármesteri hivatalban. Egy szekrényen át lehetett oda belépni. Jelenleg még nem lehet tudni, hogy mi lehetett a szekrény mögötti szoba funkciója. Meg lehetne kérdezni persze a kerület előző, fideszes polgármesterét, de Bácskai János nagy valószínűséggel úgysem válaszolna. Az átadáskor még kezet sem fogott az őt váltó Baranyi Krisztinával, miért épp egy titkos szobával kapcsolatban mondaná meg, hogy mire való.
Rossz az, aki rosszra gondol. Legyünk jóhiszeműek, és eszünkbe se jusson, hogy ezt a szobát ugyanarra a célra használták, mint Borkai Zsolt és Rákosfalvy Zoltán a horvátországi luxusjachtot. Utóbbi úr irodájában egyébként a napokban csőtörés volt, és mit tesz isten, épp azok a dokumentumok semmisülhettek meg, amelyek terhelőek lehettek volna az ügyvéd úrra nézve. Nagyon kell vigyázni a csőtöréssel, veszélyesebb, mint gondolnánk. De azért, reméljük, fizet majd a biztosító, és legalább Rákosfalvy ügyvéd urat nem éri kár.
Az sem kizárt, hogy a titkos szobában titkos dolgokat tartottak. Olyan tárgyakat, amelyekről nem szabad tudnia senkinek. Egy ilyen titkos szobában még az asztalok, a székek, a polcok, és a virágcserepek is annyira titkosak, hogy aki tudott róluk, már régen halott. Talán titkos iratok is lehettek ott, sok-sok évre titkosítva. De már egyedül csak a nagy üresség van a titkos szobában.
Az is valami. Hogy nincs ott semmi. Lehet, hogy épp ez a titok. Hadd törje a fejét, aki megtalálja a szekrény mögé rejtett titkos szobát. Legalább addig sem azon agyal, hogy a Fideszt hamarosan kiteszik a Néppártból, de majd ők úgy kommunikálják, hogy ők akartak kilépni. Meg hogy Németh Szilárd társadalmi közmegegyezésre hivatkozva, 50 évre emelte a behívhatósági korhatárt. Háborúra készül Németh Szilárd gazdája, ezért lesz 2026-ra korszerű a hadsereg.
Titkokkal teli országban élünk. Lehet, alaposabban meg kellene vizsgálni a most megtalált ferencvárosi titkos szobát. Hátha van neki egy másik, eddig nem ismert, még a bejáratánál is titkosabb kijárata, amely egy szekrénybe vezet. És abban a szekrényben minden benne van, ami hiányzik az életünkből. Az átadás-átvételkor elmaradt kézfogás, az ügyvéd úr irodájában elázott iratok, a magunk mögött hagyott elveszett évtized.
Talán nem is csak a ferencvárosi polgármesteri hivatalban van ilyen, szekrényből nyíló titkos szoba. Érdemes volna körülnézni a többi kerületben, más városokban és falvakban. Mindenhol, ahol a tőlünk ellopott hitet tarthatják.