Hogyhogy tőled kérdi?

Posted by

Serény Péter
Gyurcsány Ferenc írt egy (szerintem) izgalmas bejegyzést, megjelent az Újnépszabadságon is. Igen rövid és lényegre törő. Túl azon, amit mond, és amin érdemes elgondolkodni, van a szövegének egy további üzenete is. De mielőtt utóbbira térnék, ide idézem a bejegyzését: Hogyhogy tőled kérdi?

Most azt gondolom, belátható időn belül nem leszünk egyívású ország. A haza nagy dolgairól nem fogunk tudni megegyezni.
Horthy és Trianon az egyik oldalon, liberális demokrácia és Európa a másikon. Egyik oldal se fogja feladni eszményeit. Két eszme, két hit, két közösség egy hazában.
Állandósuló harc vagy megegyezés. Nagyjából ezek a lehetőségeink.
Mindkét közösség elég erős. Legyőzhetetlen rövidtávon. A most kormányzó jobboldal győzni akar. Elfogadtatni saját világképét mindenkivel. Ez nem fog menni.
A kérdés váltója az, hogy a liberális demokraták értik-e, hogy teret kell hagyni a másik oldalnak, de úgy, hogy közben ne adják fel saját hitüket, meggyőződésüket. Nem lehet betemetni az árkokat. De nem lehet állóháborúra se berendezkedni. Se szellemi, kulturális invázió, se önfeladás. Hol a határ?
Hogy kell viselkedni most az önkormányzatokban, később meg kormányon.
Te tudod a választ?”
Nem, én sem tudom a választ. Sokan vagyunk így. És alighanem sokan, ha nem még többen gondolkodnak ezen a kérdésen.
De én most Gyurcsány bejegyzésének további, ha úgy tetszik, plusz üzenetére gondolok. Nekem ugyanis az jutott eszembe, hogy „ilyen nincs”. Hogy egy vezetőember azt mondja valamire, hogy ő nem tudja a választ. Hogy egy vezetőnek, még ha „csak” egy párt első embere is, tudnia kell a választ. Méghozzá mindenre. Hoppá!
Álljon meg a menet! Micsoda képtelen ötlet, hogy egyetlen ember, egy szál maga tudja a választ, méghozzá mindenre? Hol vagyunk? Neked egy Sztálin kell, hogy még a nyelvtudomány vitatott kérdéseiben is ő mondja meg a tutit (adja meg a normál á hangot)? Hogy még azt is ő, a mindenkinél nagyobb betűs Ő tudja egyes egyedül.
Gyurcsány nyilván tisztában van azzal, hogy „hivatalból” senkinél sem, nála sem lehet a bölcsek köve. A maga nyúlfarknyi, mindössze négy szavas kérdésével: „Te tudod a választ?” –, nem mellékesen bemutatja, mi a különbség egy autokrata és egy demokrata felfogása között.