Újra lezárták Budapestet

Posted by

Zsák Mónika
Dèlután az Arèna környékèt a belvárosban hatalmas körben egyszerűen elzárta az egyszerű emberek elől egyenruhások sora.
A kiürìtett, kihalt utak bejáratát keresztben buszokkal elzárták, s a buszok előtt rendőrök álltak sorfalat. Ez így folytatódott útról útra, kanyarról kanyarra..
Volt ahol látszott, hogy az út túl vègèt is ugyanìgy lezárták buszkordonnal ès rendőrsorfallal. Nèmelyik lezárást kutyákkal is erősìtettèk, máshol lovas rendőrök álltak teljesen mozdulatlan, a kordon rèszekènt. Rendőr autók blokkolták kissebb utakon a ki ès bejárást keresztbe fordulva.
Emberek tanácstalanul pròbáltak valamerre haza jutni.
Kizártak… vagy bezártak minket?
Nem tudtam… nem èreztem a különbséget.
Úgy èreztem elfogyott a levegő, nem kapok elèg lèlegzetet. 
A döbbent, szòt vesztett, fáradt pestiek között hatalmas piros fehér zöld szìnű zászlòkat a magasba emelve vidám kis csoportok hangosan örvendezve ès büszke tartással siettek avatòra, ünnepelni…
Megütötte a fülem az egyik kis csoport harsány hanga. Valamelyikül arròl beszèlgetett mindenttudò idült mosollyal az arcán, hogy a “bunkò pestiek” mièrt nem mennek az ünnepsègre, mert büszkènek kell lenni a mai napra…Ez nagy nap!Ha ijesztőnek tűnnek a règi filmek hasonló jelenetei, hát valamit tudni kell.A règi filmek hasonló jelenetei semmit se adnak át a torkodat elszorìtó, börődet sèrtő èrzèsből.

A döbbent, szoros tömeg közös èrzèsèből.

Kép: Chaplin: Diktátor