Hol van Dánia?

Posted by

Andor Mihály

Különös világban élünk. És mindennek, mindenkinek akad benne hely. Például egy „hungarikumok és nemzeti örökségtervezés” című egyetemi tantárgynak is. Meg egy olyan professzornak is, aki rendszeresen méri a hallgatók magyarságtudatát, de az empirikus társadalomkutatás elemi szabályaival sincs tisztában.
Persze nincs egyedül, Orbán Magyarországa tele van pozícióba rakott csodabogarakkal: magyar őstörténetbe belekotyogó onkológussal, vagy ilyen magyarságtudati szakértővel, aki eddig – a Wikipédia szerint – a digitális formátumú műholdfelvételek földtudományi célú feldolgozásával és a földrajzi információs rendszerek hazai alkalmazásával foglalkozott. Hogy hogyan lett a Corvinuson egy társadalomtudományi diszciplína tanszékvezetője, erre csak Lánczi András mélymagyar személyzeti politikájának ismeretében lehetne válaszolni.
A professzor fölpanaszolja, hogy a diákok nem tudják a térképen megmutatni, hol van Pannonhalma vagy Eger, nem ismerik fel a Rákóczi-induló dallamát, és „olyan mértékben hiányzik a magyarságukra vonatkozó kulturális ismeretük, mintha sosem jártak volna általános iskolába, mintha sosem tettek volna érettségit magyar nyelv és történelemből”. (Demokrata, 2019. november 13.)
A professzor mérésének eredménye, hogy „az alapszakos hallgatók magyarságtudata kognitív szinten 15-21 százalék, a mesterszakos kontrollcsoporté 33”. Ebből aztán le is vonja a következtetést: ez a tudatlanság az oka annak, hogy a hallgatók nem a nemzeti kormány mellett, hanem ellene tüntetnek.
Ha a professzor nem súlyos politikai előítéletekkel kezdene felmérésekbe, akkor nem a vizsgált személyekhez rendelne kontrollcsoportot, hanem a kérdőívhez kontrollkérdőívet. És akkor rögtön megtudná, hogy a hallgatók nagy százalékban nem csak azt nem tudják, hogy hol van Pannonhalma, hanem azt sem, hogy hol van Dánia, vagy mi a fővárosa Horvátországnak. Nem csak a Rákóczi-induló dallamát nem ismerik fel, de híres Verdi-operák nevesebb áriáinak vagy kórusainak a dallamát sem. Nem magyarságtudatnak vannak híján, hanem műveltségnek.
A professzornak abban viszont igaza van, hogy ha műveltebbek lennének, akkor nem tüntetnének Orbán „nemzeti” kormánya ellen. Ugyanis nem lenne mi ellen tüntetni, mert meg sem választották volna. Mert akkor nem lehetne megszédíteni őket azzal a nemzeti demagógiával, ami csak az Orbán-család gazdagodását leplezi.

Kép: Dán hajóhad