Ügyes: luxusvilla hajóállomásból

Posted by

 

Luxusházként árulják az uniós pénzből is felújított egykori hajóállomást Szentendrén. A TESZ (a Társaság az élhető Szentendréért) már az önkormányzati választások előtt kiderítette, hogy a Duna-parton álló ház tulajdonost váltott. Úgy kezdődött, hogy a régi hajóállomás épületét a MAFRACHT (leánykori nevén a MAHART) felújította, és azt nyilatkozták, hogy “várhatóan amerikai turistákat hoznak majd hajóval, illetve turistahajó kiszolgáló személyzeti oktató központ lesz az épület.”.
Nos, miközben az Európai Unió is adott bele pénzt, az épület már nem a Mafracht tulajdona, hanem egy teljesen magántulajdonban lévő vállalkozásé (Green River Hajóállomás Kft.), akik most már 3 millió euróért – mintegy 1 milliárd forintért – árulják az ingatlant. Fülöp Zsolt  – akkor még – a TESZ polgármesterjelöltje néhány kérdést intézett a város jegyzőjének, amelyben többek között rákérdezett arra, hogy tudja-e a város vezetése, hogy már nem a Mafracht-é az ingatlan, illetve, hogy ki fizeti a bérleti díjat.

Hajóállomása beltér.jpg
Ilyen a nappali. Egymilliárdért beköltözhető

Nos, a válasz tartalmaz meglepő elemeket: a bérleti díjat a Mafracht fizeti továbbra is. Tehát adva van egy kz épület amely idővel teljesen magánvagyonná válik, kerül az épületbe egy kis közpénz is (az EU pénze). Az EU-s forrást felhasználó cég eladja az ingatlant egy új cégnek, amely már 1 milliárd forintért árulja is (egy olyan épületet árul, amely alatti földterület egy része nem is az övé). Az épület alatt elhelyezkedő egyik földterületet viszont a régi tulajdonos, a Mafracht bérli a várostól.
Az ügy most folytatódik – Fülöp Zsolt az ellenzéki összefogás jelöltjeként polgármester lett.