1800 megosztás

Posted by

Blogger Bob
Vannak, akik sehogy, sokan kifejezetten rosszul, s persze rengetegen vannak olyanok is, akik remekül képesek érvényesíteni az információáramlás 21. századi eszközrendszerét. Az internethasználatból messzemenő következtetéseket levonni nyilván csak nagyon óvatosan szabad. Ráadásul az sem árt, ha jártas az ember a kutatásmódszertanban. Rám se az óvatosság, se a kutatásmódszertanban való jártasság nem jellemző, mégis, különösebb kockázat nélkül kijelenthetőnek tartom, hogy ha egy hírt rövid időn belül 1.800-szor osztanak meg, az bizony számot tarthat a szélesebb értelemben vett közönség érdeklődésére. A szociológiai kutatás bizonyos területein egy ilyen sokaságot bizony már reprezentatív mintának tekintenek. 1.800 megosztás az mégis csak 1.800 megosztás.
Blogger Bob nagy.jpgA hírek özönlenek innen is, onnan is. A csuda tudja, milyen szelekciós mechanizmusok alapján hull át az egyik, s akad fenn a másik az érdeklődés rostáján. Az emberek zöme talán nem is annyira a politikai összefüggések után kutatva csodálkozik rá egy-egy újabb nyilvánosságra hozott adatra. Meglehet, sokkal szélesebb körben a puszta kíváncsiság működik. Vagy hát nem is tudom. Engem speciel határozottan érdekel, mi történik azokkal a pénzekkel, amelyek a köz javát hivatottak szolgálni. Ebbe a közbe persze beleértem magamat is, s e köz tagjaként olykor-olykor – újabban egyre gyakrabban – elemei erővel felháborodom.

Mert az mégsem járja, hogy az úgynevezett kisemberek a szó legszorosabb értelmében halálra dolgozzák magukat napi 12-14 órában, míg mások busás haszonra tesznek szert abból a pénzből, amit az Eu Magyarország felzárkóztatására szán. A törekvés elég látványos, hiszen ha gombamódra nem is, de szép számmal szaporodnak a kormányhoz közel álló milliomosok, milliárdosok. Elgondolkodtam azon, lett volna-e módom arra, hogy az általam vezetett cég munkáinak 84,5 %-át uniós forrásból finanszíroztassam. Orbán vejének, Tiborcz Istvánnak, pontosabban az érdekeltségi körébe tartozó Elios Zrt-nek 2010 és 2016 között sikerült ez a bűvészmutatvány.
Már maga az a tény, hogy a jelzett időszakban 80 közbeszerzést nyertek el, fejcsóválásra ad okot. Felteszem persze, jóval szerényebb ez a portfólió annál, mint amivel Mészáros Lőrinc cégbirodalma büszkélkedhet. Annyira jó volna látni egyszer egy kimutatást arról, hogy az uniós támogatások mekkora hányada vándorolt keresztül az Orbánhoz közel állók körén? Az ugye aligha feltételezhető, hogy ebbe a szűkebb holdudvarba tartoznak a legfelkészültebb, legrátermettebb és legkorrektebb ajánlattevők.
A magyarázat ott van Kövérnél. Az érdek felülírja az erkölcsöt. A kérdés csak az, milyen érdek ír felül, s milyen erkölcsöt. Még itt cseng a fülemben, hogy nekik Magyarország az első. Ezek szerint, ha jól következtetek, Magyarország, és nem Tiborcz, Mészáros és még néhányak érdeke, hogy Tiborcz, Mészáros és még néhányak tartsák ujjukat az Uniótól áramló milliárdok ütőerén. Nem Tiborcz, Mészáros és még néhányak érdeke, hogy Tiborcz, Mászáros és még néhányak hihetetlenül meggazdagodjanak, hanem Magyarországé.

sotet_utca.jpg
Sötét van

S ha az Unió csalás elleni hivatala kifogást emel az Elios tevékenysége miatt, akkor Magyarország érdeke nem más, mint költségvetési forrás felhasználásával kivakarni a Zrt-t a szutyokból. Magyarország eminens érdeke, hogy a miniszterelnök veje zsíros üzletekhez jusson, s ha mégis gond adódna, együtt mossuk tisztára. Az azért feltételezhető, hogy 1.800 megosztást nem azért kap egy bejegyzés az interneten, mert a köz – tudjuk, ők az elsők a Fidesznek – helyén valónak tartja ezeket a jelenségeket. Persze most majd lehet jönni egy csipetnyi ballibsi bérencezéssel, lehet egy jót sorosozni, meg mutogatni, hogy a másik oldal is így csinálta, ám a felháborodás akkor is felháborodás. 1.800 megosztó dühöng, hogy Magyarország ma így működik.
Akit pedig a dolgok ilyetén menete nem zavar, annak tessék kérem világosan leírni, hogy ez szerinte így helyes. Hogy ez így frankó. Keveseknek sokat, sokaknak szinte semmit. Mert, ha jól belegondolok, azokat, akik rossznéven veszik mindezt, vagy mi több közzé is teszik a rosszallásukat, elküldik ugyan melegebb éghajlatra, de olyannal mégsem gyakran találkozik az ember, hogy ahol korrupciót kiált valaki, ott helyeslés jönne a másik oldalról. Zsigerből lehülyéznek ugyan, s ez már annyira természetes, hogy szinte nem is zavar, de azt nem mondják, hogy kapjanak a kevesek még többet. Na, ilyenkor jut eszembe, hogy össze kellene jönnünk egyszer nekünk, magyaroknak, megbeszélni a dolgainkat. A politikai elitet otthon hagynánk, a parlamentben, meg a közgyűlési helyiségekben, mi pedig megdumálnánk, hogy miért vagyunk a drága elit által ásott lövészárok eltérő oldalán. Tutira jól elbeszélgetnénk, s megtalálnánk a hangot egymással.